Путовања без граница

Путовања без граница
Ведрана Кулага
17.06.2014 21:00

Један од заштитних знакова институција на нивоу БиХ постало је трошења милиона марака из џепова пореских обвезника за путовања запослених у разним министарствима, канцеларијама, агенцијама, дирекцијама, институтима...

Армија запослених се потрудила да традиција буде настављена и лани, што је потврдио извјештај о извршењу буџета институција и истовремено демантовао многе изјаве да ће се штедјети на сваком кораку, а посебно на путовањима.

Ситуација на терену је, показало се, била сасвим другачија. Не само да се није уштедјело, него су путни трошкови "нарасли" за додатних 2,5 милиона у односу на годину раније.

Коначни рачун, који је испостављен буџету, зауставио се на 14,3 милиона. Тиме се (по ко зна који пут) показало да су путовања једна од најслабијих тачака запослених на нивоу БиХ и да су из године у годину све мање шансе да се на овој ставци стварно уштеди која марка, како се зна на сва уста причати.

Пракса је показала да колико год да су неки у једној години гласни у томе да се морају смањити трошкови, извршење буџета их демантује већ идуће године. Ова прича се понавља годинама, а разлог је исувише једноставан - нико још није одговарао за то и није послужио као примјер "како нешто не треба".

Системи контроле су заказали. Ревизија годинама упозорава да се новац не троши како треба, да путни налози нису исправни и да многе друге ствари нису по правилима којих би сви требало да се придржавају како би прича прерасла у дјело.

Док год тај систем не "оживи" извјештаји о извршењу буџета ће "причати" своју причу тежу по неколико милиона марака од оне из претходне године. Наставиће се пракса да се путује свуда и свагдје, да од тога нико нема користи, посебно не они из чијих џепова су и стигле паре за бројна путовања руководилаца и оних нижих по хијерархији. Није тајна да су протеклих година многи на рачун буџета ове земље обилазили егзотичне дестинације на свим крајевима свијета, али и одлазили до мора преко викенда.

Било како било, и лани су путни издаци повећани, и не треба да се пуно чудимо ако таква слика буде настављена и идуће године и оне иза ње.

Све док се не успостави систем одговорности, не само према новцу који се из буџета издваја за путовања, већ и за све остале ставке, слика на терену ће остати иста - они ће трошити и неће много бринути ако потроше који милион више.

Зелено свјетло за ову праксу већ дуго траје. Неке традиције се, ипак, морају прекинути. Ово је, дефинитивно, једна од њих.

Колумне Коментар дана