Putevi prošlosti

Putevi prošlosti
Vedrana Kulaga
10.11.2017 12:33

Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma prošle su više od dvije decenije, a BiH je i dalje protektorat, odnosno poligon na kome stranci testiraju svoje službenike kako bi na kraju ocijenili gdje će dalje s njima ili će ih ostaviti tu gdje jesu.

 

Posljednji i još aktuelni visoki predstavnik ostvario je već pozamašan staž u ovoj zemlji. Mnogo duže od bilo koga, ali još nije naučio da bude objektivan. Sasvim suprotno.

Izvještaj o situaciji u BiH koji je napisao, a ove sedmice i pročitao pred članicama Savjeta bezbjednosti UN, pokazao je da je u njegovim očima Srpska mahom kriva za sve, a ostali nivoi vlasti su, eto, tek onoliko pomenuti da ambasadori ne zaborave da i oni postoje.

Nigdje ne cvjetaju ruže u ovoj zemlji i svako ima svoje želje i namjere u ovoj i ovakvoj BiH, ali je Incko to slučajno ili namjerno zaboravio da navede u svojim "memoarima".

Novembarska sjednica Savjeta bezbjednosti, osim po stavovima Rusije koja je zamjerila Incku totalnu neobjektivnost, ostaće zapamćena i po jednom veoma važnom i iznenađujućem detalju. Riječ je o rečenici predstavnika Velike Britanije u kojoj je podržao ostanak OHR-a, ali i upotrebu takozvanih bonskih ovlašćenja.

Korišćenje bonskih ovlašćenja nije bilo rijetkost prije izvjesnog vremena u BiH, ali su potvrđivala svaki put iznova da je ova zemlja još protektorat u kome "posljednju riječ" imaju stranci, a ne oni koje je narod izabrao. Iako se činilo da je to vrijeme prošlo, taj film je, po svemu sudeći, ponovo u najavi.

Situacija je teška, politička kriza u zemlji evidentna, ali je veoma jasno da je vrijeme kazni te vrste odavno prošlo. A to i stranci znaju. Ili bi barem trebalo da znaju.

BiH je sada, kako mahom govore mnogi, na putu ka EU. Koliko god da je taj cilj daleko, što je druga priča, jasno je da BiH treba da skine s vrata teret zvani OHR jer on to odavno i jeste.

Krajnje je vrijeme da se domaćim liderima ti mehanizmi daju u ruke i da sami odlučuju o sudbini naroda kojim im je dao u ruke vlast. Ako stranci stvarno žele napredak BiH, neka joj omoguće da se isključi sa puta prošlosti, a uključi na put budućnosti.+++++

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica