Propast agencije ogledalo BiH

Propast agencije ogledalo BiH
Marijana Miljić
10.04.2018 12:49

Izvozno-kreditna agencija (IGA) BiH svojom politikom poslovanja odvedena je u propast. O njenoj sudbini najbolje govore brojevi o akumuliranom gubitku koji idu ka iznosu od 200 miliona KM, dok su njene obaveze odavno premašile vrijednost imovine.

Kako je moguće da agencija, koja je potrebna privredi koja grca u problemima i čiji je osnovni zadatak bio da obezbijedi garancije izvozno orijentisanim preduzećima za dobijanje posla u inostranstvu, ima toliki minus, nikome nije jasno.

Tu tajnu kriju oni koji su agencijom rukovodili ili pak oni čije su naredbe sprovodili u nedjelo. Taj menadžment i njegovi nadređeni svojom politikom poslovanja nisu pomogli u pogađanju milionski vrijednih poslova, već samo u akumuliranju milionske dubioze IGA. Zbog toga upravo oni treba da budu primjer kako ne treba da se radi. Za praksu mogu da posluže onima koji su spremni da nešto unište, a takvih je, nažalost, veliki broj na domaćoj sceni.

Početak propasti IGA ozvaničen je politikom poslovanja sa derventskom Fabrikom cijevi "Unis". Toj fabrici garancije su štancane iz godine u godinu, pa čak i kada je počela da tone i za sobom povlači i samu IGA. Ali to nikome nije smetalo. Kako u Agenciji, tako i u nadležnim institucijama. Jer da jeste, neko bi barem mrdnuo prstom i uradio nešto da se stane u kraj takvoj politici poslovanja.

Problem je isplivao u javnost tek onda kada IGA nije mogla da se vrati na pravi put. Što i nije iznenađujuće, jer u BiH malverzacije isplivaju na površinu samo onda kada posrnule institucije, agencije, fondovi i preduzeća nemaju nikakve šanse da prežive.

Možemo se nadati, ako barem ništa drugo, da spasa od ruke pravosuđa neće biti i za one koji su ovu agenciju u roku od samo nekoliko godina odveli u provaliju. Njihova odgovornost za nedjela i propast IGA je najmanje što treba da se desi.

Takvom politikom i kažnjavanjem IGA pravosuđe bi pokazalo ostalim rukovodiocima institucija, agencija, fondova i preduzeća kako ne treba da rade. Oni bi im služili za primjer. Ali u kakvoj zemlji živimo, ne bi nas na kraju ni iznenadilo da niko ne odgovara za propast Izvozno-kreditne agencije BiH. Jer to je, nažalost, naša stvarnost!

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica