Problemi u najavi

Problemi u najavi
Željka Domazet
29.01.2017 22:55

Da je BiH stalno žarište problema svake vrste dokazuju i posljednje najave da će se uskoro apelacijom pred Ustavnim sudom BiH tražiti ukidanje naziva Republika Srpska i zatražiti revizija tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Sve se to uglavnom poluglasno najavljuje iz kuhinje SDA, odnosno iz njenog vrha predvođenog liderom stranke Bakirom Izetbegovićem. Ako se to zaista i desi, cijeli region će se nanovo vratiti u sunovrat političkih trvenja, biće zaustavljen evropski put i sve će, sasvim je sigurno, ponovo da frca političkim varnicama.

Dok cijeli demokratski svijet upozorava da bi nakon više od dvije decenije od završetka rata ova zemlja konačno morala da se okrene budućnosti, Izetbegović očito bez valjanih ideja i želje da se zemlja pokrene, kojekakvim apelacijama i revizijama svega i svačega iz prošlosti pokušava da se održi na političkoj sceni i vrati rejting stranci koji je debelo poljuljan na posljednjim izborima.

Meta su mu Srpska i Srbija, koja na sve načine i svim potezima pruža ruku pomirenja i dobrosusjedstva.

Imajući u vidu realnost, a to je da je naziv Republika Srpska dejtonski definisan i da je revizija tužbe protiv Srbije za genocid ne samo besmislena nego i nemoguća jer iza nje ne stoji Predsjedništvo koje bi jedino moglo biti validni pokretač, onda je sasvim jasno da Izetbegovićevi naumi nisu ništa drugo do pravne vratolomije i čisti avanturizam.

Ako se ima u vidu činjenica da bi "budno oko" međunarodne zajednice, među kojom je i moćna Amerika, jednako trebalo da sagleda sve strane, onda bi, sasvim je sigurno, morale da povuku potez koji će zaustaviti Izetbegovića i njegove naume.

Bude li se i dalje Izetbegoviću i onima koji ga podržavaju gledalo kroz prste, realizovali i aminovali njegovi naumi, ova zemlja će ukinuti sve što je drži na okupu i utonuti u sunovrat.

Retrogradne ideje i potezi nikome dobra donijeli nisu, a zemlji kakva je ova dodatno će zasigurno naškoditi, tako da se sa sigurnošću može konstatovati da će je i bez oružja razoriti na sve načine.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica