Проблеми у најави

Проблеми у најави
Жељка Домазет
29.01.2017 22:55

Да је БиХ стално жариште проблема сваке врсте доказују и посљедње најаве да ће се ускоро апелацијом пред Уставним судом БиХ тражити укидање назива Република Српска и затражити ревизија тужбе БиХ против Србије пред Међународним судом правде.

Све се то углавном полугласно најављује из кухиње СДА, односно из њеног врха предвођеног лидером странке Бакиром Изетбеговићем. Ако се то заиста и деси, цијели регион ће се наново вратити у суноврат политичких трвења, биће заустављен европски пут и све ће, сасвим је сигурно, поново да фрца политичким варницама.

Док цијели демократски свијет упозорава да би након више од двије деценије од завршетка рата ова земља коначно морала да се окрене будућности, Изетбеговић очито без ваљаних идеја и жеље да се земља покрене, којекаквим апелацијама и ревизијама свега и свачега из прошлости покушава да се одржи на политичкој сцени и врати рејтинг странци који је дебело пољуљан на посљедњим изборима.

Мета су му Српска и Србија, која на све начине и свим потезима пружа руку помирења и добросусједства.

Имајући у виду реалност, а то је да је назив Република Српска дејтонски дефинисан и да је ревизија тужбе против Србије за геноцид не само бесмислена него и немогућа јер иза ње не стоји Предсједништво које би једино могло бити валидни покретач, онда је сасвим јасно да Изетбеговићеви науми нису ништа друго до правне вратоломије и чисти авантуризам.

Ако се има у виду чињеница да би "будно око" међународне заједнице, међу којом је и моћна Америка, једнако требало да сагледа све стране, онда би, сасвим је сигурно, морале да повуку потез који ће зауставити Изетбеговића и његове науме.

Буде ли се и даље Изетбеговићу и онима који га подржавају гледало кроз прсте, реализовали и аминовали његови науми, ова земља ће укинути све што је држи на окупу и утонути у суноврат.

Ретроградне идеје и потези никоме добра донијели нису, а земљи каква је ова додатно ће засигурно нашкодити, тако да се са сигурношћу може констатовати да ће је и без оружја разорити на све начине.

Колумне Коментар дана