Privredni oporavak

Privredni oporavak
Željka Kokot
10.05.2016 23:46

Privreda je savršen mehanizam koji pokreću firme iz kojih bi trebalo da se čuje buka mašina i glasovi radnika koji sinhronizovano održavaju rad sistema. Iako to do sada nije bila uobičajena slika u Srpskoj, čini se da se situacija lagano mijenja, jer većina parametara pokazuju da se vitalne funkcije bolesnika, odnosno naše privrede, popravljaju i stabilizuju.

Godišnja analiza koju je, na osnovu finansijskih izvještaja za prošlu godinu, uradila Privredna komora RS pokazuje ohrabrujuće znake oporavka privrede mjerene rastom najznačajnijih statističkih pokazatelja. Naime, sabiranjem i oduzimanjem stavki u bilansima stanja i uspjeha 9.504 firme koje su predale finansijske izvještaje za prošlu godinu Privredna komora RS došla je do podataka da je dobitak privrede lani uvećan za više od 10 odsto u odnosu na 2014. godinu, dok je minus gubitaša u istom periodu prepolovljen. Prihodi i rashodi su rasli, odnosno opadali, istim tempom dok su obaveze neznatno smanjene.

I dok su brojni problemi bar donekle ublaženi, onaj gorući još odnosi najveći danak. Kratkoročna potraživanja firmi u Srpskoj povećana su lani za više od pet odsto, nelikvidnost je još enormno velika, što velikom broju firmi otežava svakodnevno poslovanje. Problemi sa naplatom robe od kupca dovode u pitanje redovnu isplatu plata radnicima, obaveza prema dobavljačima i dovode u pitanje punjenje budžeta od koga zavisi veliki broj institucija i stanovnika Srpske. Dodatni problem je i skupo kreditiranje koje smanjuje investicije i buduće prihode, a samim tim indirektno i bruto društveni proizvod i zaposlenost. Posebno zabrinjava činjenica da problem sa plaćanjem u roku jedne firme izaziva lančanu reakciju koja stvara problem drugoj, trećoj i svim ostalim učesnicima u privrednom lancu pa nelikvidne firme ugrožavaju opstanak zdravog dijela privrede.

Privrednici i ekonomisti nisu previše optimistični, ali naglašavaju da je bilo kakav pomak dobar i svakako bolji od nazadovanja. Blagi pomaci svakako su dobrodošli, ali su nedovoljni za osjetniji ekonomski rast, koji je ostvariv samo ukoliko uspostavimo povoljnije poslovno okruženje uz manja poreska opterećenja, što su ujedno bili jedni od osnovnih ciljeva ekonomske politike koji u prethodnim godinama nisu realizovani.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica