Prisluškivanje

Prisluškivanje
Goran Maunaga
18.11.2017 12:05

U BiH čak ni sudski odobreno prisluškivanje pojedinih funkcionera ne može biti sprovedeno ni dovršeno onako kako to nalaže zakon.

Štaviše, odgovorni za to kršenje zakona neće biti sankcionisani ni onda kad to bude objelodanjeno jer je BiH po svom habitusu takva da, jednostavno, podrazumijeva postojanje nedodirljivih moćnika.

To je slučaj i sa direktorom OBA Osmanom Mehmedagićem, koji nije, kako to nalaže Zakon o OBA, u roku od 30 dana po okončanju prislušivanja obavijestio predsjednika Srpske Milorada Dodika da je prisluškivan. I ne da to nije uradio u tom roku, nego nije nikako i nikada i ne bi da to nije, prvi put, učinjeno iz Suda BiH.

Iako su iz tog suda Dodika o prisluškivanju obavijestili tek 15 mjeseci po okončanju tih posebnih mjera, to je za pohvalu jer zakon o tome nikada nije ispoštovan do, eto, dolaska Ranka Debeveca na čelo te pravosudne institucije. 

Činjenica je da u OBA od formiranja rade lica sumnjive ratne prošlosti. Pripadnici bošnjačke tajne službe AID tu su samo nastavili svoj ratni način rada pa je onda logično i da prisluškivani srpski zvaničnici nikada o tome ne budu obaviješteni.

Jedna od posljednjih afera u OBA bila je ona od nazivom „Ušće“, kada su se u javnosti pojavila dokumenta o prisluškivanju zvaničnika Srbije, a nedavno i o prisluškivanju hrvatskih političara i privrednika.

Istraga o tome nije dala nikakve rezultate, kao ni ona o pokušaju atentata na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima u julu 2015. godine. 

Prije toga, da ne zaboravimo, pripadnici OBA znali su da upadnu na banjalučki Univerzitet i da saslušavaju studente. Oni su umiješani i u nezakonito praćenje i snimanje glavnog tužioca BiH Milorada Barašina, a poznata je i afera sa funkcionerom OBA Muhidinom Bašićem, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog počinjenog ratnog zločina. Ispada da je glavni zadatak OBA aktivna opservacija rada funkcionera i institucija u Srpskoj i Srbiji, i pokušaji kriminalizovanja visokopozicioniranih zvaničnika Srpske s ciljem njenog ukidanja.

Zato bi Savjet ministara BiH i Zajednička komisija Parlamenta BiH za nadzor nad radom OBA imali pune ruke posla, samo kad bi htjeli da rade.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica