Prinudna naplata

Prinudna naplata
Marina Čigoja
18.04.2011 21:00

Zbog neplaćenih poreskih obaveza, u Republici Srpskoj u toku je oko 37.000 postupaka prinudne naplate. Na ovaj korak u Poreskoj upravi RS odlučili su se zbog nagomilanog duga koji premašuje 238 miliona maraka.

Samo u prvom kvartalu ove godine Poreska uprava pokrenula je 5.980 postupaka prinudne naplate dugovanja koja su iznosila skoro 30 miliona maraka.

U prva tri mjeseca 2011. blokada žiro-računa, kao jedna od mjera u postupku prinudne naplate, preduzeta je kod 785 poreskih obveznika, dok se prema građanima kao mjera prinudne naplate uglavnom preduzimala administrativna zabrana plate.

Postavlja se pitanje da li su ovolika dugovanja nastala zbog nemarnosti ili su ona jednostavno pravi pokazatelj stanja u kojem se nalazi naša privreda? Sigurno je da ima i jednog i drugog. Sigurno je i da ogroman dug nije mogao nastati preko noći i da za to najveću odgovornost snose oni koji nisu na vrijeme plaćali što ih sljeduje.

Zbog toga je pohvalna akcija Poreske uprave koja pokušava da izvrši svoje obaveze i naplati ono što pripada državi. Isto tako treba imati u vidu činjenicu da je kriza uzela danak i u Srpskoj, i da preduzeća, kao i građani, teže izmiruju svoje obaveze o čemu govore i ovi podaci.

Ono na šta se privrednici najčešće žale je nemogućnost da oni naplate svoja potraživanja zbog čega onda lančano ne mogu da izvrše obaveze prema svojim povjeriocima.

Preduzeća i država tako se vrte u začaranom krugu iz kojeg nema izlaza.

Upravo iz ovih razloga institucije bi trebalo posebno da se pozabave ovim pitanjima, da krajnju cijenu ne bi plaćali radnici, bilo o pitanju plate ili radnog mjesta.

O onima koji namjerno izbjegavaju plaćanje poreza suvišno je i pričati. Država ima i treba da iskoristi moć da takve pojedince natjera da dio "kolača" daju tamo gdje su i obavezni - u državni budžet.

Bogaćenju na tuđu štetu treba da dođe kraj, a ako je prinudna naplata jedno od rješenja onda palac gore.

Osnivanjem privrednih sudova načinjeni su prvi koraci ka poboljšanju stanja u privredi, ali i pored toga ne bi bilo loše da se u tu priču uključe druge institucije i da se intenzivnije krene u naplatu državnog novca.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica