Prenos nadležnosti

Prenos nadležnosti
Marijana Miljić
01.07.2017 10:14

Nakon što je Savjet ministara utvrdio mimo stavova iz Srpske izmjene Krivičnog zakona i usvojio Pravilnik o industrijskoj bezbjednosti iako su iz Srpske upozorili da bi usvajanje narušilo ustavne nadležnosti, u institucijama BiH u samo nekoliko dana usvojen je novi dokument kojim se od Srpske ponovo otimaju njene nadležnosti.

Riječ je o Programu razvoja sistema zaštite i spasavanja, koji je usvojila Zajednička komisija Parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost, a čiji je potpisnik ministar bezbjednosti Dragan Mektić.

Ako bi taj program bio usvojen u Parlamentu BiH, Civilna zaštita RS, ali i njihove kolege u FBiH i Brčko distriktu, izgubili bi svoje ulogu, komandovanje i odlučivanje, jer su one stavljene pod kapu Ministarstva bezbjednosti BiH.

Čelnici Civilne zaštite RS, koji su još ranije upozorili da ovaj program krši ustavne odredbe, nisu ništa mogli da urade. O čemu se radi dovoljno govori to da ni Mektićev stranački kolega u Zajedničkoj komisiji ovaj dokument nije podržao.

Zanimljivo je da je u sva tri slučaja pokušaja prenosa nadležnosti akter upravo Mektić - kod Krivičnog zakona glasao je za, a druga su dva dokumenta u proceduru takva kakva jesu otišla iz ministarstva kojim rukovodi.

Znajući sve to, ne bi iznenadilo ni to da su Mektićevi bučni nastupi u javnosti prethodnih dana bili paravan za skretanje pažnje sa ovih važnih pitanja.

U svakom slučaju, ovim je još jednom dokazano da pojedini ministri iz RS u Savjetu ministara ne rade ono što bi trebali, već da ili spletkare ili ne gledaju ono što potpisuju, usvajaju i šalju u proceduru.

Nažalost, ovakvi slučajevi, sudeći prema onome što je rađeno i proteklih dana, ali i u protekle skoro tri godine, ovakve će se situacije vjerovatno ponoviti.

Već kroz koji mjesec, ako ne i dan, možemo očekivati novi potez prenosa nadležnosti.

Na ministrima iz Srpske je da odluče da li će se to desiti ili neće. Na njima je da otvore četvore oči­ i slušaju i druge predstavnike Srpske. Da ne bi ponovo iznenadili i nas, ali i same sebe.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica