Premještaj na čekanju

Premještaj na čekanju
Marijana Miljić
13.07.2018 10:04

Osuđenici srpske nacionalnosti koji svoje kazne za zločine služe u kazneno-popravnim ustanovama na području FBiH već duže od decenije čekaju da Srpska i FBiH usaglase, uslovno rečeno, jedan dokument. I čekaće još.

Priča o mogućnosti premještaja iz zatvora u FBiH u Srpsku je otvorena prije 11 godina i uglavnom je išla po principu “povuci, potegni” na kojem, nažalost, opstaje i dan-danas jer se čekaju nadležni u FBiH da daju zeleno svjetlo za prijedlog zakona koji omogućava te korake.

Aktuelna situacija, za sada, daje tračak nade da će na ovo pitanje biti stavljena tačka jer je napisan prednacrt, ali dug je put do prijedloga. Gotovo koliko i spisak svih molbi za premještaj koje su osuđeni Srbi iz FBiH u proteklim godinama uputili na adresu Ministarstva pravde RS.

Republika Srpska je uradila svoj posao. Kroz razne izmjene i nove zakone definisala je tu mogućnost premještaja, ali bez istog poteza s druge strane to je nedovoljno.

Direktna posljedica takvog odnosa snaga na terenu je muka i neizvjesnost s kojom se svakodnevno nose oni iza rešetaka. Svako treba da nosi svoj krst i da odgovara za nedjela, ali su tu konvencije kojih se treba držati i na osnovu kojih treba postupaka. Nebitno o kome se radi.

Zatvorenici srpske nacionalnosti uvjerili su se prije dvije godine da to nije uvijek tako, a taj pečat stigao je na najveći hrišćanski praznik - Vaskrs.

Batine koje su tada dobili od “kolega sapatnika” pokrenule su ponovo lavinu osuda i po ko zna koji put otvorile priču o mogućnostima premještaja s jedne na drugu adresu za vrijeme služenja kazne.

Nemili događaj nije, izgleda, odjeknuo dovoljno jer smo se za nešto više od dvije godine pomjerili možda milimetar, i to tek prije nekoliko dana, barem kada je riječ o FBiH.

Tekst prednacrta zakona koji definiše ovo pitanje ugledao je svjetlost dana početkom mjeseca. Sada slijede primjedbe, sugestije, nacrt, prijedlog, jedan nivo vlasti u FBiH, zatim drugi, a izbori su pred nama.

Teško je povjerovati da će ovo pitanje ubrzo doći na dnevni red zbog mjeseci koji su pred nama i trenutno odnosa snaga u ovoj zemlji. Ipak, važno je znati da se nešto radi i nadati se da procedura neće trajati predugo kao do sada.

Jer će biti kasno, prekasno.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica