Prazna kasa u FBiH

Prazna kasa u FBiH
Marijana Miljić
19.10.2016 09:02

U BiH je prethodnih dana kao bomba odjeknula vijest da će službenici, ministri i policajci u FBiH ostati bez plate, jer je budžetska kasa prazna.

Novac koji je trebalo da očuva likvidnost budžeta od MMF-a bio je mjesec i po deponovan na računu Centralne banke, jer koalicioni partneri u ovom entitetu, SDA, SBB i HDZ BiH, zbog svojih međusobnih nesuglasica nisu našli zajedničku riječ da aminuju pomenuti aranžman.

Prazna kasa i mogućnost da bi neko od njihovih mogao ostati bez ličnog dohotka u ekspresnom roku okupila je koaliciju koja je zakazala sjednicu Parlamenta i prihvatila odluku o povlačenju prve tranše vrijedne 102 miliona KM.

Ovakvi potezi u FBiH jasno pokazuju da, iako pojedini lideri ne žele da priznaju, kriza ozbiljno potresa FBiH i da se neki problemi ekspresno rješavaju tek kada nestane i posljednja marka.

Svi ostali se ostavljaju za neki drugi dan i guraju pod tepih i ujedinjenje se može očekivati samo u onom trenutku kada bi nečija plata mogla biti dovedena u pitanje.

Međutim, u cijeloj priči je zanimljiva činjenica da su baš iz FBiH bili najglasniji protivnici novog aranžmana sa MMF-om, uz opaske da to njima ne treba, te da se novo zaduženje dešava kako bi se izašlo u susret manjem entitetu u BiH.

Čak su i čelnici SDA u dva navrata minirali potpisivanje pisma namjere koje je bilo uslov za kredit MMF-a, jer, eto, taj novac njima nije potreban, a Republici Srpskoj jeste.

Sad se vidi da im je novac bio potreban i više nego Srpskoj.

Jedno je jasno, da od "miniranja" RS nije bilo nikakve koristi i da su svi u julu trebali da potpišu pismo namjere, jer je budžetima finansijska injekcija očigledno više nego neophodna.

Inati koji se u ovoj zemlji prečesto aktiviraju uglavnom se obiju o glavu onome ko se tog inata prvi lati.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica