Pravosudni budžeti

Pravosudni budžeti
Vedrana Kulaga
26.12.2017 11:09

Pravosudne institucije na nivou BiH godinama su na meti kritika, a posebno onih koje dolaze iz Republike Srpske i to opravdano.

Svojim radom nisu nimalo doprinijele stabilizaciji stanja u poslijeratnoj BiH jer su njihovi predstavnici pristajali na igre dvostrukih aršina iz kojih su kao gubitnici mahom izlazili oni koji su tražili pravdu za srpske žrtve.

Dosta polemika je vođeno, a brojne još traju, u vezi sa radom i načinom na koji su osnovani Tužilaštvo i Sud BiH, ali i kako funkcioniše Visoki sudski i tužilački savjet.

I dok se te priče godinama vrte u začaranom krugu, na račun tih pravosudnih institucija svake godine stižu milioni iz džepova poreskih obveznika ove zemlje.

Njihova kasa bi naredne godine, ako budžet institucija bude usvojen u predloženom obliku, trebalo da bude teža za gotovo milion maraka. Ta razlika u odnosu na ovogodišnje prilive bi trebalo da "ode" za plate, naknade i ugovore usluge, ali je veliko pitanje da li će ikakvu korist od toga imati oni koji ih dobrim dijelom i finansiraju. To su građani BiH, htjeli to oni ili ne. I upravo su oni adresa na koju zaposleni u pravosuđu na nivou BiH treba da polože račune i opravdaju novac koji nemilice troše.

Iskustva i praksa iz proteklih godina ne ulivaju nadu niti neki optimizam da će situacija biti promijenjena u narednom periodu, ali nadležni imaju svako pravo da dokažu suprotno što bi čak bilo i poželjno.

Jedino za sada izvjesno je da će institucije pravosuđa iduće godine imati više novca na svojim računima, a na njima je da taj "dobitak" i opravdaju, a to mogu svojim radom.

To mogu opravdati na način da konačno počnu da u praksi rade onako kako teorija nalaže, a to je da sude po pravu i pravičnosti, a ne prema nacionalnosti onih koji sjede na optuženičkim klupama.

Nijedna presuda ne treba biti obojena tim bojama, ali jasno je da sada ne možemo vratiti dane i godine kada je dokazano da se teorija i pravičnost često, pa i prečesto svjesno guraju pod tepih. Takva politika nije donijela ništa dobro BiH i najgore je što to svi znaju i što malo ko, i pored toga, želi da to i promijeni.

Za promjenu te prakse nije nikad kasno, a prva prilika za to će se nadležnima ukazati već za nekoliko dana kada nastupa nova godina, a sa njom i nova šansa za pravosuđe da opravda i naziv koji nosi i novac koji dobija.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica