Pravosuđe

Pravosuđe
Goran Maunaga
27.10.2014 21:00

Proklamovani principi jačanja vladavine prava i pravne sigurnosti pod debelim su upitnikom još od formiranja Suda i Tužilaštva BiH, a da od toga nema skoro ništa, definitivno i konačno može da se uvjeri i cjelokupna javnost zahvaljujući otvorenom sukobu te dvije institucije.

Možemo samo da pretpostavljamo tačne razloge i količinu animoziteta koji su doveli do tako oštrog javnog sukoba tih institucija, do "rata" saopštenjima što je, ne samo neprimjerena praksa u pravosuđu, nego način do sada neviđen u svijetu.

Jedno je sigurno: s obzirom na intenzitet tog sukoba koji je nastao zbog predmeta "Meso" i "Gibraltar", u pozadini svega stoji politika, a ne pravo, pravda i proceduralni propusti.    

Potpuno pogrešno bi bilo upuštanje u "meritum" u tom pravosudnom ratu, u "vaganje" krivice, odgovornosti jednih ili drugih jer, jednostavno, obje strane su prekršile pravilo da se sve nesuglasice između njih rješavaju unutar sistema i u okviru zakona. Krivica i odgovornost su podjednake.

Isto kao što su podjednake i u svim prethodnim godinama vezano za niz predmeta, uglavnom krivičnih djela ratnog zločina, a u kojima je i tuženo i suđeno na, najblaže rečeno, čudan, nelogičan, nepravni način.

Ako bi čovjek bio maliciozan, moglo bi se konstatovati da je ovakav javni rat Tužilaštva i Suda čak potpuno logičan slijed događaja nakon što su te institucije svojim dosadašnjim načinom rada, iznuđivanjem dokaza i neobjašnjivim presudama pokazale pravi razlog njihovog osnivanja i postojanja.

Iako je, dakle, niz svjedoka u više predmeta potvrdilo da su im tužioci svjedočenja iznudili, uzeli pod prisilom i ucjenjujući ih, uz podmetanje i mijenjanje iskaza, i iako je Evropski sud za ljudska prava ocijenio da je Sud BiH u predmetima ratnih zločina sudio po nevažećem zakonu, sve to nije ni dotaklo te pravosudne institucije.    

Ali, zato, jesu politika i politički interesi koji su duboko i otpočetka involvirani u te predmete preko njihovih aktera.

I ne samo u te.    

Sud BiH je u pravu kad kaže da je takvim istupima došlo do uznemirivanja kompletne javnosti, ali griješi kad za tu situaciju, pored Tužilaštva, ne krivi i sebe.

Posebno je pogođen izraz "uznemiravanje kompletne javnosti", kojim se misli na cijelu BiH, jer je do sada, godinama, zbog načina rada i Suda i Tužilaštva, s debelim razlogom bio uznemiran samo dio javnosti koji se odnosi na Srpsku.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica