Pravosuđe na disciplinskom

Pravosuđe na disciplinskom
Vedrana Kulaga
23.03.2018 11:56

Sudije i tužioci bi, prema pisanim i nepisanim pravilima, trebalo da budu uzor u dijeljenju pravde i poštivanju zakona, ali svakodnevica nas je, nažalost, uvjerila da je ponašanje u praksi daleko od teorije.

Pravosudni sistem na nivou BiH stalno je na meti kritika, a pošteđene nisu ni njihove kolege na drugim adresama, što je vidljivo iz posljednjeg izvještaja disciplinskog tužioca koji je sabrao sve prošlogodišnje pritužbe na rad sudija i tužilaca.

Na adresu Kancelarije disciplinskog tužioca stiglo je čak 1.077 pritužbi na rad zaštitnika pravde, odnosno 150 više u odnosu na godinu ranije, a najviše ih je "optuženo" za nemar i loše postupanje prema učesnicima u postupku.

Konačan epilog je da je lani 19 sudija i tužilaca kažnjeno zbog nepoštivanja pravila službe, mahom smanjenjem plate i javnim opomenama, ali je bilo i slučajeva da su pojedinci i razriješeni dužnosti.

Visoki sudski i tužilački savjet BiH je prošle godine i u prvim mjesecima ove godine istjerao iz službe troje sudija i tužilaca nakon što je dokazano da su grubo prekršili ono što ni u snu nisu smjeli. Tužilac je držao jedan predmet u ladici čak 15 godina, sudija je zloupotrijebila položaj kako bi suprugu pribavila uvjerenje o položenom stručnom ispitu na koji nije ni otišao, dok je u jednom slučaju okrivljena iz pravosudnog sistema podnijela ostavku tokom disciplinskog postupka.

Takvi slučajevi, koji će ostati trajno upisani u evidencijama, dodatno ruše ugled ionako poljuljanog pravosuđa i tjeraju mnoge da se zapitaju kakva smo to zemlja u kojoj na optuženičkoj klupi završavaju oni koji bi trebalo da budu na ovoj drugoj strani.

Niko nije bezgrešan i svakome se može potkrasti greška u poslu, ali je neshvatljivo da je neko bio u stanju da duže od decenije pusti da na predmet pada prašina i da se ne učini ništa na tom pitanju. Osim da nastavi da ne radi ništa, kao ni do tada.

Takvo ponašanje je, u najmanju ruku, sramota za pravosuđe, čiji je osnovni zadatak da bude stub pravde, ali godinama imamo slučajeve koji ukazuju da su pojedinci u sistemu "zaboravni", da kriju slučajeve u ladicama, da se nekulturno ponašaju i da na kraju krajeva rade kao i oni koje brane. I zato ne treba da čudi da su građani sve nezadovoljniji njihovim radom, već bi trebalo da čudi kako pritužbi nema i više.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica