Pravo na porodicu

Pravo na porodicu
Svjetlana Đuričić
11.05.2016 23:49

Svako dijete treba porodicu. I svaka porodica treba dijete.

Mnogo je mališana u Srpskoj koji čekaju na usvajanje.

Oko 400 djece noću nema ko da zagrli i ušuška. Još je više parova kojima je usvajanje jedini način da se ostvare kao roditelji. Tačno 643 para se nalaze u proceduri usvojenja.

Ipak, bez obzira na ove podatke, rijetka djeca su u prilici da dobiju porodicu. Zapanjuje podatak da je u 2014. godini samo troje mališana osjetilo kako je to imati mamu i tatu, svoju sobu i igračke.

Vrlo je vjerovatno da neće svi parovi proći strogu zakonsku proceduru, a oni kojima bude uskraćeno pravo na usvajanje, moći će samo da krive Porodični zakon, koji je u mnogo čemu nedorečen.

Tako ovaj zakon propisuje da je gornja granica za potpuno usvajanje djeteta pet godina, dok donja granica uopšte nije utvrđena. Na ovu manjkavost zakona je 2012. godine svojim preporukama ukazao i Komitet za prava djeteta Ujedinjenih nacija. Ima slučajeva da bude usvojena beba od tek nekoliko dana, dok dijete, koje ima pet godina i jedan dan, po slovu zakona može biti samo nepotpuno usvojeno.

Usvojitelji se, očekivano, radije odlučuju za djecu koju mogu potpuno usvojiti. Tako prednost imaju mlađa djeca, po mogućnosti bebe, a takve djece opet nema dovoljno za sve parove. Procedure usvajanja traju, u najboljem slučaju, šest mjeseci, a nerijetko i nekoliko godina, tako da, dok socijalna služba obavi svoj posao, dijete obično preraste traženu starosnu granicu.

Ali, to nisu sve manjkavosti Porodičnog zakona. Ovaj propis je regulisao malo koju proceduru u vezi sa usvajanjem djece. Tako nije rečeno ni pod kojim uslovima strani državljanin može da usvoji mališana iz Srpske, niti ko, kad i pod kojim uslovima bi trebalo da saopšti djetetu da je usvojeno. Još nema ni registra potencijalnih usvojilaca, koji bi umnogome stvorio red u ovoj slabo regulisanoj oblasti porodičnih odnosa.

Nadu ulijeva Strategija unapređenja socijalne zaštite djeteta bez roditeljskog staranja od 2015. do 2020. godine, koja predviđa izmjene Porodičnog zakona i uspostavljanje registra potencijalnih usvojilaca. Rok za taj obiman posao je još nekoliko mjeseci, do kraja 2016. godine.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica