Povećanje plata

Povećanje plata
Marijana Miljić
30.05.2017 23:32

Poslodavci, povećajte plate zaposlenima, ako ne želite da u skorijoj budućnosti vaše hale i poslovnice zjape prazne.

Ako za tim ne posegnute, morate biti svjesni da će vam svi koji to mogu reći da neće da budu izrabljivani za nisku platu.

Zatim će fino spakovati svoje kofere i otisnuti se na put ka Njemačkoj, Sloveniji ili nekoj drugoj zemlji u kojoj imaju rodbinu, prijatelje, koji će im pomoći da nađu posao koji neće biti plaćen crkavicom. Jasno je da će ih na taj put, daleko od svoje kuće, djece, prijatelja u daleku zemlju natjerati oni koji ne prepoznaju radničke muke i na njihovoj kičmi zarađuju.

Da bez dobre plate nema dobrog radnika shvatili su poslodavci iz Viteza.

Grupa njih se svojom inicijativom, odnosno povećanjem plate zaposlenima, prva uhvatila u koštac sa ovim problemom. Svojim su radnicima povećali plate deset-petnaest odsto.

Nažalost, njihova je inicijativa za sada ostala samo u granicama njihove opštine, iako su pozvali i ostale poslodavce u BiH da slijede njihov primjer.

Da postupe kao oni ne žele ni poslodavci u Srpskoj, ni oni u Federaciji.

Ne žele na njihovom primjeru da uče ni nadležne institucije, koje i dalje ništa ne rade osim što ubiru pozamašnu svotu novca upravo s leđa radnika.

Kažu, nemaju para, to im ne dozvoljavaju nameti i privredni ambijent. Ali, zašto, kada nemaju para, i dalje svoje poslovnice i hale drže otvorenima? Jedno je sigurno, a to je da bi većina njih stavila ključ u bravu da im se ne isplati da drže vrata svog preduzeća širom otvorena.

Zbog toga svi poslodavci koji mogu, a može ih sigurno mnogo, treba da izdvoje dio novca i za povećanje plata zaposlenima, koji za mašinama stoje i po 12 sati za siću. Nema koristi od toga da čekaju reakcije nadležnih, jer od njih samo mogu da dobiju neki novi namet, a nikako ukidanje postojećih.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica