Potrošačka korpa poluprazna

Potrošačka korpa poluprazna
Milijana Latinović
16.06.2017 23:31

Posljednji podaci koje je objavila Agencija za statistiku EU (Evrostat) prema kojima je kupovna moć stanovništva BiH više nego dvostruko manja od prosjeka EU, potvrdili su ono što svi odavno znamo, a to je da većina stanovnika ove zemlje jedva sastavlja kraj s krajem.

Činjenica da je potrošačka korpa stanovnika BiH dopola prazna svrstala nas je među najsiromašnije u Evropi. Ako će nam biti lakše, na evropskom začelju društvo nam prave još Makedonci i Albanci.

Da je mjesto na evropskom začelju rezervisano za BiH, nimalo ne čudi jer je gorući problem njenih stanovnika da li će uopšte primiti platu, a ne gdje, kako i koliko da potroše.

Većina će potvrditi da je sića za koju rade potrošena i prije nego što legne na bankovni račun, jer kako da potroše mnogo kad rade za minimalac.

Koliko je život stanovnika BiH težak najbolje govori činjenica da se zadužuju do granice izdržljivosti, uzimajući kredite za zimnicu, udžbenike, slave, svadbe i sahrane.

O kupovini stana, automobila ili krstarenju do neke daleke egzotične destinacije i ne razmišljamo, jer se svaki dan odavno svodi samo na puko preživljavanje.

O krivcima za poražavajuće stanje suvišno je i govoriti. Ogroman je broj nezaposlenih koji nemaju nikakva primanja ili se nalaze u sferi sive ekonomije. Veliki broj javnih preduzeća je privatizovan, pa i oni koji imaju posao muku muče da prežive do prvog u mjesecu.

Plate su male, radnicima se ne uplaćuju doprinosi, što nas krupnim korakom vodi ka ivici opstanka zdravstvenog i penzijskog fonda.

I tako se iz dana u dan vrtimo ukrug.

Predstavnici radnika i potrošača tvrde da napretka nema bez jačanja privrede i poštovanja zakona, te da je krajnje vrijeme da se u BiH prestane krasti.

Kontrolni organi moraju početi pošteno da rade svoj posao, a nadležni da stvore povoljnije uslove za razvoj privrede, zahvaljujući čemu će doći do otvaranja radnih mjesta. Samo na taj način liste čekanja na zavodima za zapošljavanje biće manje, a u potrošačkoj korpi običnih radnika u BiH naći će se poneki proizvod više.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica