Postizborne kombinatorike

Postizborne kombinatorike
Željka Domazet
31.10.2014 21:00

Da je BiH najčudnija zemlja po svemu, ovoga su puta potvrdili izbori i postizborne kombinatorike.

Dok se izborni pobjednici okupljaju da naprave funkcionalnu i efikasnu vlast da postizborna priča ne bi bila pretvorena u postizbornu kampanju, male stranke ih drže na lancu i gledaju da ulove u mutnom.

U gradu na Neretvi delegacije najjače srpske i hrvatske stranke, SNSD-a i HDZ-a BiH sa liderima na čelu su se dogovorile da naprave okosnicu vlasti i da sačekaju koga će za partnera među Bošnjacima odabrati SDA i trenutno prvi čovjek ove stranke Bakir Izetbegović.

Milorad Dodik i Dragan Čović pozivaju na to da se poštuje volja birača i na brzo formiranje vlasti jer posljednje što treba ovoj zemlji jeste da se vrijeme gubi na formiranje vlasti umjesto da se rješavaju nagomilani problemi.

 U međuvremenu Izetbegović, tvrdeći da će razgovarati sa svima iz sarajevske čaršije, mjerka ko li će mu dati najbolju poziciju. Poziva se i na deklaraciju koju je potpisao sa SDS-om i otvoreno kaže da su mu oni i PDP miliji od SNSD-a i Milorada Dodika.

U SDA spremno kažu i kako im je "Domovina" osvojila mandate na nivou BiH i da ih sljeduje čak pet mjesta u Vladi Republike Srpske, ali pri tome zaboravljaju da je SNSD kao jedina stranka iz Srpske osvojio mandate u Federaciji.

U svemu tome male stranke mjerkaju lijevo i desno, da utvrde pazar i profitiraju. Dižu, naravno, svoju cijenu i osluškuju ko će dati više.

Ko će s kim, vidjeće se. Vidjeće se i ko će igrati pošteno, a ko će iskoristiti situaciju.

Takođe će se vidjeti i to ko će rušiti BiH, ko će je činiti funkcionalnom i evropskom zemljom. Jedno je sigurno - kada se izigra volja izbornih pobjednika i napravi računica u kojoj se može ucjenjivati, onda mali pobijede velike, a izbori postanu profiterstvo, a ne volja birača.

A ne bi trebalo da bude da u ovoj zemlji prioritet ima čista računica, da kombinatorike postanu njen epitet, izborna volja pogažena, a ustavna struktura zaboravljena.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica