Posljedice ubistva

Posljedice ubistva
Stratfor
20.12.2016 23:44

Ruski ambasador u Turskoj Andrej Karlov ubijen je 19. decembra u umjetničkoj galeriji u Ankari, gdje je držao govor. Turske bezbjednosne snage su ubrzo zatim ubile napadača Merta Altintasa, člana specijalne jedinice Turske nacionalne policije. Tri osobe su ranjene u napadu.

Svjedoci su izjavili da su čuli napadača kako govori da se htio osvetiti za ruske akcije u Alepu, i rekao je na turskom: "Mi umiremo u Alepu, vi umirete ovdje".

Napad je došao u loše vrijeme: Moskva i Ankara su tek nedavno obnovile diplomatske veze nakon što je Turska oborila ruski avion u novembru 2015.

Iako će zadnji napad otežati veze između dvije zemlje, malo je vjerovatno da će ih potpuno porušiti.

Moskva će snažno tražiti od Ankare da razmjenjuju obavještajne podatke i tražiće veću autonomiju u zaštiti svojih stvari i interesa.

Ipak nijedna od zemalja nije voljna da zaustavi ekonomski i diplomatski napredak učinjen u zadnjih godinu.

I sada, kada su turske snage aktivne duboko na području Sirije, Ankara mora, više nego ikada, održati radni odnos sa Moskvom.

Ovaj događaj će staviti izazov pred nedavno obnovljene veze između Ankare i Moskve, ali diplomatija će se nastaviti.

Pritisak na Rusiju raste zbog niza razloga.

U zadnjih nekoliko mjeseci zabilježen je porast broja spriječenih terorističkih zavjera i prijetnji u Rusiji.

Prvog avgusta je Islamska država pozvala na napade protiv Rusije.

U novembru su ruske specijalne jedinice izvele nekoliko racija koje ukazuju na vezu radikalnih militanata iz Centralne Azije i zavjera protiv vodećih ruskih gradova. Ruske snage su 15. decembra razbile grupu koja je navodno planirala napade na različite mete u Moskvi.

Zavjere vjerovatno nisu direktno vezane za atentat, ali uzevši sve u obzir, one jasno ukazuju na rastuće prijetnje sa kojima se suočava Rusija i njeni građani. Kao odgovor na to, teško da će Moskva promijeniti svoj pristup prema Siriji.

(Tekst preuzet sa www.stratfor.com)

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica