Pomoć s one strane Drine

Pomoć s one strane Drine
Vedrana Kulaga
05.04.2018 11:46

Republika Srpska i Srbija su matice srpskog naroda i kao takve imaju težak, ali i neizbježan zadatak da maksimalno rade u ime onih čiji identitet predstavljaju i čuvaju.

Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama između RS i Srbije godinama je na snazi. Održano je nebrojeno mnogo sastanaka, zajedničkih sjednica i neformalnih razgovora između vrha Srpske i Srbije, ministarstava i drugih institucija koji su, po nepisanom pravilu, gotovo uvijek završavali dogovorima da će zajednički raditi na projektima koji će pokazati da Drina nije granica.

A Srbija je nebrojeno puta pokazala da je pravi prijatelj. U katastrofalnim poplavama 2014. godine, iako je i sama teško stradala, uputila je pomoć u RS, za izgradnju u Srebrenici dala je dva miliona evra i finansirala brojne projekte.

Lani je izdvojila iz svog budžeta čak deset miliona maraka za pomoć opštinama u Srpskoj u realizaciji projekata. Taj novac je uveliko već "operativan" na terenu.

Negdje je sve spremno za gradnju trga, negdje se slažu posljednje kockice za gradnju mosta, vrtića, rekonstrukciju škola, puteva... I to je ono što "obični" narod najviše vidi, osjeća i na čemu zahvaljuje.

Sada će izdvojiti još toliko novca za Srpsku iako ruže ne cvjetaju u Srbiji, kao ni u Srpskoj. S obje strane Drine građani muku muče sa brojnim problemima i sve više ih se odlučuje da pakuje kofere i odlazi preko granice u potrazi za boljim platama i, generalno, boljim životom.

Zato su projekti koje finansira i koje će finansirati Srbija, a koji će biti urađeni u više od polovine lokalnih zajednica u Srpskoj, još više važni jer pokazuju da, ipak, na ovom području nije sve stalo. Pokazaće da ima želje za obnovom i projektima od kojih koristi ima upravo onaj "obični" čovjek.

To, naravno, nije dovoljno. Nadležni s obje strane moraju da više sazuču rukave i nađu način kako da dodatno podignu ekonomsku moć unutar svojih granica kako bi, u njima, zadržali svoj narod.

Svaka pomoć je dobrodošla, a na bratsku se uvijek posebno gleda. Srpska i Srbija treba da rade zajednički kada god je to moguće, ne samo kada je riječ o projektima, nego i kada je u pitanju očuvanje jezika, kulture i nacije.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica