Pomoć privredi

Pomoć privredi
Marina Čigoja
08.06.2014 21:00

Poreski obveznici sa područja koja su zahvaćena nezapamćenim poplavama koje su zadesile BiH oslobođeni su plaćanja PDV-a za maj. Ovo je jedna od prvih mjera koje su institucije u BiH donijele s ciljem pomoći onima koji su pretrpjeli štetu i koja će poreskim obveznicima, nema sumnje, biti od velike pomoći.

Naravno, ovo je samo prvi korak i ovdje ne bi trebalo stati. Privrednici, kao i građani čija su preduzeća i kuće opustošene u poplavama, i dalje trebaju pomoć, kako države, tako i banaka i svih onih koji su imali sreću i nisu pretrpjeli nikakvu štetu.

Svakako da ohrabruje i to što su bankari najavili niz mjera kojima će preduzećima i stanovništvu sa poplavljenih područja omogućiti lakšu otplatu njihovih obaveza.

Takođe, i Vlada RS je najavila set zakonskih rješenja kojima će se izaći u susret svima koji su pogođeni elementarnom nepogodom koja je zadesila Srpsku. 

Nema sumnje da će za njihov, ali i oporavak čitave zemlje, s obzirom na to da prve procjene govore da šteta nastala u poplavama iznosi čak 1,3 milijarde evra, trebati mnogo vremena. Zbog toga je potrebno što brže djelovati, kako zakonskim rješenjima koja će ići u pravcu uvođenja što je moguće više olakšica za pogođenu privredu i stanovništvo, tako i obezbjeđivanjem novih kreditnih aranžmana koji će biti iskorišćeni za saniranje posljedica.

Jedan od načina da se pomogne privredi, koja je doživjela novi težak udarac, jeste da se u svemu što će se raditi u narednom periodu prioritet da domaćim proizvođačima. Bez toga je teško očekivati da će privreda u skorije vrijeme krenuti putem oporavka.

Sigurno je da će se sve što se dešavalo u proteklom mjesecu negativno odraziti i na punjenje budžeta i da se i tu očekuju dodatni problemi. Na to već ukazuju podaci, kako Poreske uprave RS, tako i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prema kojima je u maju došlo do pada naplate prihoda. Rebalans budžeta i uštede gdje god je to moguće prijeko su potrebni.

U svakom slučaju, vrijeme pred nama sigurno nosi mnogo izazova, a koliko će ko imati sluha i zaista pomoći onima kojima su pogođeni - vidjećemo.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica