Politika i IDDEEA

Politika i IDDEEA
Goran Maunaga
04.05.2017 23:50

Kršenje zakona, pravila i procedura u vezi sa radom, imenovanjima i razrješenjima u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) nastavljeno je sa najvišeg nivoa izvršne vlasti u BiH.

Savjet ministara imenovao je kandidata SDA Arifa Nanića na mjesto vodećeg čovjeka u IDDEEA iako ga Parlament BiH nikad nije razriješio ranijeg imenovanja za člana Kancelarije za razmatranje žalbi.  Da sve bude još čudnije i tajnovitije, Savjet ministara to imenovanje nikad nije objavio ni u saopštenju ni u zaključcima.

Zakon kaže da zaposleni u Kancelariji ne mogu da obavljaju nijednu drugu dužnost dok su na toj poziciji, pa je sada sporedno je li Nanić u toj instituciji još uvijek zaposlen ili nije, pošto to nije ozvaničio onaj ko ga je tu i imenovao - Predstavnički dom Parlamenta BiH. Zašto je to urađeno na brzinu i mimo zakonske procedure, pojašnjava stanje u IDDEEA u posljednjem mjesecu, otkad tom agencijom rukovodi Nanić.

Tender za izgradnju zgrade u Banjaluci u kojoj bi trebalo da bude sjedište te agencije još nije raspisan iako je novac za izgradnju obezbijeđen i iako građevinska dozvola ističe za nekoliko mjeseci. Razlog za to je činjenica da se rukovodstvu SDA nimalo ne sviđa to što je zemljište predviđeno za izgradnju tog objekta u vlasništvu Vlade Republike Srpske. Zato možemo da očekujemo da će brzopotezno i nezakonito imenovani Nanić to još više da problematizuje i da, po mogućnosti, sprovodeći politiku SDA izbjegne raspisivanje tendera sve dok u septembru ne istekne važenje građevinske dozvole.

Sve to će dodatno da napravi probleme u IDDEEA koji su i do sada bili veliki. Izgleda da je malo to što je ta agencija bila dovedena u situaciju da stanovnike BiH umalo ostavi bez pasoških knjižica. I to što je bivši direktor Edim Nesimi podnio ostavku, naravno ne zbog ljepote u toj firmi (prije zbog neposlušnosti SDA-u), u kojoj je istovremeno imenovan za savjetnika, a zatim, dolaskom Nanića, ostao bez posla.

Zato, dolaskom Nanića, treba očekivati i nove probleme.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica