Pobjeda nad fašizmom

Pobjeda nad fašizmom
Milijana Latinović
10.05.2018 12:12

Dan pobjede nad fašizmom, najvažniji datum u novijoj istoriji, juče je obilježen i u Republici Srpskoj. Ulicama Banjaluke, u znak pobjede nad najvećim zlom koje je odnijelo desetine miliona života, marširao je Besmrtni puk.

Želja za slobodom, baš kao i prije više od sedam decenija, ostala je vodilja srpskog naroda koji je mučki ubijan i gažen, ali koji se, uprkos svom zlu, nije slomio. Kako onda, tako i danas.

Ovaj najznačajniji datum, koji bi trebalo da slavi cijeli svijet i o kome bi trebalo da uče sve buduće generacije kako sjeme zla nikada i nigdje više ne bi proklijalo, ne znači, nažalost, svima podjednako.

I dok oni koji su dali nemjerljiv doprinos borbi za slobodu obilježavaju 9. maj, čuvajući uspomenu na očeve, djedove i pradjedove stradale u krvavim borbama, drugi bude duhove fašizma i ustašizacije.

Odavno već mnogi žele da prekroje istoriju, da iznova broje jasenovačke žrtve i time dosipaju so na ranu nekolicini preživjelih logoraša ili rođaka onih čiji je život okončan u zloglasnom logoru Jasenovac pod pesnicom ustaške vlasti.

Fašistički, ubilački i zločinački režim NDH, koji je imao za cilj da s lica zemlje izbriše sve Srbe, Jevreje i Rome, nastoje opravdati, relativizovati ili negirati njegov zločinački karakter, što je nedopustivo.

Zato priredbe i govori kojima uglavnom obilježavamo ovaj značajan datum nisu dovoljni. Ako ne želimo da eho slobode u narednim godinama utihne, moramo se posvetiti značajnijem izučavanju tog strašnog perioda.

Zajedničkim snagama treba da stvaramo kulturu sjećanja koja će prožimati cijelo društvo i biti sastavni dio našeg identiteta. Uspomena na one koji su nam u nasljedstvo ostavili slobodu ne smije nikada da izblijedi.

Odjek slavne pobjede nad fašizmom i sjećanja na ubijene pretke i u godinama koje dolaze moraju biti naša vodilja i to isključivo na putu mira, tolerancije i suživota. One koji su za slobodu koju danas imamo dali najvrednije, svoje živote, ne smijemo zaboraviti.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica