Peti korpus u školskim klupama

Peti korpus u školskim klupama
Vedrana Kulaga
18.04.2018 13:10

Od završetka rata u BiH prošlo je više od 20 godina, a ratne teme svako malo izbiju u prvi plan i, na taj način, ponovo probude duhove prošlosti koji nikako da završe gdje im je mjesto.

Početak devedesetih godina prošlog vijeka ostao je upisan crnim slovima u istoriji ovog podneblja.

Mnoge odgovorne za ratne zločine još nije stigla ruka pravde. Posebno kada je riječ o onima koji su ostavili iza sebe srpske žrtve.

To je jedan u nizu razloga zbog čega ova zemlja i nakon toliko godina od kraja krvavog sukoba ne uspijeva da krene naprijed i da se konačno riješi ratnih "repova" koji su još dovoljno snažni za unošenje nemira među narode.

A to ovoj zemlji ne treba.

Svjetlost dana nedavno je ugledala monografija Petog korpusa Armije RBiH i to i ne bi bilo toliko sporno da oni čiji su prsti upleteni u to izdanje nisu odlučili da svoj rad i ono što je bio korpus uguraju u škole.

A šta je bio Peti korpus? U mnoge njegove pripadnike mnogi su upirali prstom želeći da ih strpaju iza rešetaka zbog zločina koje su počinili nad pripadnicima srpskog naroda, a protiv kojih predmeti u pravosudnim institucijama još nisu dobili epilog.

U operacijama Petog korpusa u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je oko 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela.

Niko ne može zaustaviti promociju monografije, ali je nedopustivo da takvo "štivo" bude dio školskih biblioteka i da tako, malo-pomalo, na kraju postane dio obavezne literature, što je vjerovatno cilj.

Nametanjem ratne literature nećemo daleko stići.

Jasno je da nove generacije moraju da znaju šta se dešavalo na ovim prostorima, ko im je bio djed, otac, ujak, za šta su se oni zalagali, ali ima načina da to uče.

U BiH svi treba da se okrenu budućnosti i prestanu dirati jedni u druge, treće. To ne znači da narodi treba da se odreknu prošlosti, ali znači da istorija ova tri naroda nikada neće biti jedna i da nametanja u BiH nikada nisu imala srećan i lijep epilog. Pogotovo ne nametanja ovakve literature.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica