Pazi mine

 Pazi mine
Vedrana Kulaga
14.11.2017 15:30

Iako je od završetka rata u BiH prošlo više od 20 godina, na brojnim mjestima slika je i danas ista kao da je tek završen.

Zaostale mine i minsko-eksplozivna sredstava su i dalje veliki problem sa kojim ova zemlja teško izlazi na kraj. Oni ubijaju i dalje.

Često, nažalost, čujemo da je neko nastradao u nekom od minskih polja, iako je dosta, dosta novca uloženo u to da teritorija BiH bude očišćena od mina.

Taj posao nije nimalo lak, ali je nedopustivo da i toliko godina poslije rata baratamo sa vrtoglavim brojevima o površinima sa kojih vreba opasnost.

Nadležni u ovoj zemlji imaju opravdanje za sve i svašta, ma za šta ono bilo i ma kakav njihov propust bio, ali igranje sa ljudskim životima nema i ne može da ga ima.

Činjenica je da se širom ove zemlje kriju mnoge mine, koje nisu locirane, da je jasno da su nadležni morali da ulože daleko više napora da bi dobili prolaznu ocjenu za svoj rad.

Savjet ministara BiH na posljednjoj sjednici usvojio je novi okvir za rad nadležnih i sada su na potezu ostali organi u čijim rukama je veliki dio sudbine ovog naroda i zemlje.

Kao jedna od glavnih novina predviđena je kazna za sve one koji ukradu znak upozoravanja na mine i svjesno uđu u ta rizična područja, što je pohvalno, jer svako ko se odluči na taj potez rizikuje svoj, ali i ko zna koliko tuđih života.

Međutim, svi treba da pokažu više volje, truda i rezultata da bi, što prije polja, šume i livade bili bezbjedni za nove generacije.

Istorija novije BiH puna je teških godina i hiljada života koji su ugašeni na ratištima, ali i poslije njih, jer su mine odnijele brojne živote, a mnoge obilježile do kraja života.

Krajnje je vrijeme da se na tom tragičnom broju zaustavimo.

Deminerima treba da skinemo kapu, i to svaki put, jer je riječ o našim sugrađanima koji su spremni na sve, s ciljem da nam svima budućnost bude bezbjednija.

Oni mnogima treba da budu uzor i primjer kako treba da se radi, a posebno onima koji nam kroje politiku i zakone.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica