Parlamentarno sljepilo

Parlamentarno sljepilo
Goran Maunaga
17.05.2017 00:09

To što su Šefik Džaferović i Šemsudin Mehmedović na mala vrata i mimo zakonske procedure progurali imenovanje Adisa Drnde bliskog vehabijskom pokretu za člana komisije za nadgledanje stanja u zatvorima nije nikakvo čudo, ali je teško shvatiti da su srpski poslanici u parlamentu BiH iz Saveza za promjene podržali takav prijedlog.

Drndu, koji je osim sporne biografije, bio i drugoplasirani po broju bodova, podržali su poslanici Saveza za promjene, baš kao da su svi redom informatički nepismeni pa nisu mogli na internetu pronaći novinske tekstove da je pohađao predavanja koja su držali osnivači i vođe vehabijskog pokreta. Tanki i besmisleni su izgovori da nisu znali za takav Drndin begraund i da je to stvar nadležnih institucija.

Otvoreno je i pitanje zašto su glasali za iznenadni Mehmedovićev prijedlog da, umjesto prvoplasiranog kandidata koji je imao više bodova, bude imenovan Drnda. Stranačke kolege Džaferović i Mehmedović još su u ratu imali odličnu saradnju sa pripadnicima jedinice "El mudžahedin", mada im to nije poveznica u ovom zajedničkom istupu prilikom imenovanja vehabije, nego interesi druge vrste. Šta god da je tu u pitanju, teško je povjerovati u to da parlamentarci iz RS nisu pojma imali ko je Drnda ni da ima manje bodova od kandidata koji je zaslužio da prođe umjesto njega.

Ako nisu imali nikakav drugi orijentir, bar su mogli da primijete da protiv tog kandidata glasaju poslanici SBB-a, iako su njihovi koalicioni partneri.  Biće prije da se i tu radilo o zajedničkim političkim interesima koalicionih partnera, što je samo dokaz više da su u pravu oni koji tvrde da je Savez za promjene zastupnik probosanskih interesa.

Imenovanje Drnde najbolji je primjer kako rade parlamentarne komisije. Taj apsurd više i ne iznenađuje kad se zna da je Drnda u SIPA radio na najosjetljivijim poslovima bezbjednosnih provjera jer toj agenciji nije bio dovoljan video zapis o Drndinim "vannastavnim" djelatnostima.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica