Parada

Parada
Željka Domazet
06.01.2017 11:37

Da BiH ide u sve dublje podjele pokazao je i odnos prema srpskoj komponenti pripadnika Oružanih snaga BiH.

Problem i novi razdor u zemlji nastao je kod odobravanja vojnicima Trećeg pješadijskog (RS) puka OS BiH da učestvuju u proslavi Dana Republike, 9. januara.

Ministarstvo odbrane odobrilo je učešće Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH - bend Banjaluka na ceremonijalnim aktivnostima povodom Dana RS, kao što je polaganje vijenaca, ali puk nije dobio zeleno svjetlo za učešće na paradi.

Ovim potezom vojnicima iz RS osporeno je osnovno pravo da slave Dan Republike za koju su njihovi saborci, članovi porodica, prijatelji, sugrađani dali živote. Uostalom, poštivanje prava da baštine i njeguju tradiciju Vojske RS bio je uslov prilikom ulaska u zajedničku vojsku.

Da bošnjačka elita smatra da sve što podsjeća na Srpsku treba ukinuti, pa čak i dan kada je ona nastala, već je odavno znana činjenica, ali pri tome se zaboravlja da niko u Srpskoj neće pristati na to. Takav naum odbacuju svi koji su u institucijama RS, kao i oni koji su u ime Srpske u institucijama na nivou BiH. Jednoglasno poručuju da Srpska ne pristaje na polovične odluke i odobrenja, jer nije nastala na polovičnim željama.

Zato je sigurno da će i ove godine zdušnije i jedinstvenije nego ikada obilježiti najznačajniji datum Srpske.

Jasno je i da pripadnici Oružanih snaga iz Srpske neće ni po koju cijenu pristati da im bezdušno gaze njihovu tradiciju. Parada uz jedinstven korak svih planiranih učesnika biće jasan dokaz da je za sve u RS njen praznik, njen dan svetinja iza koje su stali svi kojima je ona u srcu.

Cijela galama koja se digla u vezi sa učešćem pripadnika Oružanih snaga na proslavi njenog praznika u svemu ružnom što je izrečeno donijela je i jedinstvo svih u Republici Srpskoj. Svi oni koji osporavaju pripadnicima Trećeg puka da se pojave na proslavi ne čine ništa drugo nego što razgrađuju i uništavaju jednu od reformi koje su u ovoj zemlji važile kao najuspješnije.

Stoga bi svi oni koji se na bilo koji način zalažu za uspjeh ove zemlje morali što prije shvatiti da samo treba da uvažavaju i poštuju tradiciju i tekovine svakog konstitutivnog naroda i institucija koje taj narod predstavljaju. U protivnom, ne rade ni na čemu drugom do na kidanju svih onih niti koje nas povezuju u ovoj zemlji.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica