Otuđena OBA

Otuđena OBA
Goran Maunaga
10.03.2017 23:45

Afera "Ušće", odnosno planirano praćenje, prisluškivanje i nadzor nad zvaničnicima Srbije, pokazala je da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) funkcioniše kao otuđeni centar moći.

To nimalo ne iznenađuje kad se zna da je direktor te agencije Osman Mehmedagić zvani Osmica, ratni kadar SDA, pripadnik jedinice "Biseri" i pratilac Alije Izetbegovića. Ali više nego iznenađuje činjenica da kadrovi Saveza za promjene koji su u zajedničkoj vlasti na nivou BiH nisu imali ama baš ništa protiv imenovanja Osmice.

Naprotiv, oni su glasali za njegovo postavljenje iako su se tome protivili čak i zvaničnici iz SAD znajući da će Mehmedagić potpuno obustaviti ionako tanku borbu protiv terorizma. Isto tako obustavljena je i istraga za ratni zločin počinjen u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine nad vojnicima JNA koji su se mirno i po dogovoru povlačili iz tog grada, a čiji direktni akter je bio Osmica. 

O tome postoji i video-zapis, a umjesto da on odgovara za taj zločin, Mehmedagić uz pomoć srpskih predstavnika u vlasti BiH biva imenovan na mjesto direktora najznačajnije bezbjednosne agencije.

Od takvog profila uopšte ne čudi da je u kratkom roku osmislio vođenje obavještajnog rata protiv Srbije uz lažnu tvrdnju da obavještajno-bezbjednosne službe Srbije podrivaju ustavnopravni poredak BiH, iako one u BiH nemaju baš nikakav upliv.

Samo zahvaljujući izuzetno miroljubivoj politici Srbije, iz te zemlje povodom pokušaja vođenja obavještajnog rata BiH protiv Srbije nije bilo nikakvog javnog reagovanja, iako je neminovno da je stepen povjerenja Srbije prema BiH opao, kao što je poremećena i regionalna stabilnost.

Povodom afere "Ušće" nisu se oglasili ni Mladen Ivanić ni Dragan Čović, kao ni članovi Izvršnog obavještajnog komiteta Savjeta ministara BiH. A ako zaista niko od njih nije znao za planiranje te akcije protiv Srbije, onda je OBA služba koju hitno treba rasformirati.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica