Otpis dugova

Otpis dugova
Marijana Miljić
05.06.2018 12:18

Iza preduzeća u Srpskoj u kojima je okončan stečaj godišnje ostaju milioni maraka nenaplaćenih poreza i doprinosa, koje Poreska uprava RS mora na osnovu sudskih rješenja isknjižiti iz svojih knjiga.

Za te iste milione maraka koji se otpisuju ostaje oštećen budžet Srpske, a samo u prošloj godini na ovaj način iscurilo je više od 70 miliona maraka.

Ovaj problem samo se preliva iz godine u godinu, a rješenja da se stane u kraj firmama koje prave milionska dugovanja i  na kraju stavljaju ključ u bravu za sada nema ni na vidiku.

Na tržištu Srpske i ranije je bilo firmi koje milione duguju za poreze i doprinose, a ista slika vlada i danas jer mnogi od njih obaraju rekorde kada je riječ o obavezama prema budžetu RS. Neke od tih firmi i ustanova samo su u današnje vrijeme dodale gas i užurbano idu ka brojki od 50 miliona maraka teškog duga za poreze i doprinose.

S druge strane, svjedoci smo da su pojedinim preduzećima u Srpskoj koja imaju obaveze za poreze i doprinose od svega nekoliko stotina maraka računi često u blokadi, dok ovi rekorderi nesmetano funkcionišu i kada dodaju novi dug na postojeći.

Očigledno je da ovaj problem samo dobija na snazi. Jer da se stalo u kraj praštanju i gledanju kroz proste pojedincima, danas bismo imali dug koji otpisujemo iz onih ranijih godina, ali ne i onaj novi koji se samo akumulira na listi najvećih dužnika.

Za sve to, nažalost, na kraju niko ne odgovara. O tim problemima pričalo se i priča, a ništa se ne radi da oni  ispare i nestanu u magli kao onih stotine miliona maraka.

I sve dok takav sistem lebdi u vazduhu, posljedice će da snose budžet i radnici, dok će s druge strane da se bogate pojedinci koji imaju samo jedan cilj - uzeti sve što mogu i staviti ključ u bravu firme.

Ovakva praksa rada nije u interesu Srpske ni njenih radnika  jer iz godine u godinu njen budžet ostaje uskraćen za milione maraka za poreze i doprinose, dok ovi drugi ne mogu otići ni kod porodičnog doktora, a da to papreno ne plate.

Zbog toga sistem rada koji smo imali i koji trenutno imamo treba da bude otpisan, a ne milioni. Jedino na taj način biće zaštićeni radnici i sam budžet Srpske, u koji treba da se sliju milioni, a ne da se otpisuju.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica