Otpis duga

Otpis duga
Marijana Miljić
18.05.2017 00:04

Iz budžeta Srpske godišnje iscure na stotine miliona maraka koji budu otpisani zbog propalih firmi i zastare potraživanja.

Tako je samo u prošloj godini na osnovu sudskih rješenja Poreska uprava RS isknjižila više od 106 miliona maraka obaveza preduzeća nad kojima je završen stečaj.

Situacija je nešto povoljnija kada je u pitanju zastara potraživanja jer je na taj način lani otpisan dug u iznosu od 809.000 maraka.

Međutim, ni to nikako nije za pohvalu kada znamo u kakvoj se ekonomskoj situaciji Srpska nalazi i koliko bi joj u ovoj poziciji sada značilo i tih nekoliko stotina hiljada KM.

Godinama postoji problem otpisa dugova i gubljenja novca koji je potreban Srpskoj, a rješenja, po svemu sudeći, nema i neće ga ni biti uskoro na vidiku.

Poenta svega jeste da poreskim obveznicima ne treba dozvoliti da njihov dug za poreze i doprinose dosegne sumu od čak više od 50 miliona maraka.

Dozvoljavanjem toga da obaveze rastu iz mjeseca u mjesec trpe i zaposleni i budžet Srpske, dok se, s druge strane, pojedinci bogate i nižu novac na svoj bankovni račun. I na kraju za to ne odgovaraju.

Direktori i menadžmenti vješto ćute jer im to ide u prilog iako bi trebalo da u roku od tri mjeseca, ako je firma koju vode nelikvidna, pokrenu stečaj. Ćute sa jednim razlogom, a to je da izvuku i ono posljednje iz propalog preduzeća.

S druge strane, i loše kontrole i gledanje kroz prste pojedincima dovode do gomilanja obaveza. Da na vrijeme reaguju, svakako bi spriječili praksu uništavanja firmi, zaposlenih, ali i curenja miliona iz budžeta Srpske.

Da ova praksa i dalje hara tržištem Srpske, upozoravaju i poslodavci, ali i radnici koji navode da ima veliki broj povlašćenih i da im se praštaju sva moguća i nemoguća kršenja zakona.

Kome je ovo u interesu? Srpskoj nije, ali ni zaposlenima. I  jedni i drugi su samo u minusu. Interes je kod menadžmenta preduzeća.

Ako nadležni žele da zaštite interese i prve dvije strane, treba jednom zasvagda da počnu da kažnjavaju one koji ne poštuju zakon i na vrijeme ne izmiruju svoje obaveze. Tek tada možemo očekivati da nam krene nabolje i da se novac skuplja i na računu javnih prihoda.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica