Oj, Kosovo...

Oj, Kosovo...
Veljko Zeljković
17.12.2018 12:53

Kosovo je svakim danom sve dalje. Sve dalje od svoje matice. Dalje od Beograda. Ostaje Srbija polako bez svog duhovnog svetišta - bez Kosova i Metohije. Bez manastira i crkava. Svoje istorije.

Pod zaštitom moćne Amerike i bahate vašingtonske administracije ova južna srpska pokrajina je svakim danom u sve u čvršćem zagrljaju Tačija i ekipe.

Oni više i ne kriju kako im je krajnji cilj - velika Albanija. Radi se o projektu koji su dosadašnje vlasti u Vašingtonu podržavale. Dale su zeleno svjetlo za tako nešto iako su jedno vrijeme šiptarske vojne formacije nazivale terorističkim. Podržali su ih iako su znali i da u Prištini sjede političari sporne ratne i kriminalne prošlosti, koji su čak trgovali i ljudskim organima.

To je, uostalom, i recept kojim su se do sada koristili, “sarađivati” sa korumpiranim političarima.

Slična paralela bi se mogla povući i sa dalekim Avganistanom. Svesrdnu pomoć, u svakom smislu te riječi, zvanični Pentagon je pružao ekstremnim islamistima koji su se tada borili protiv Rusije. Na kraju im se sve to obilo o glavu.

Kao i u ovom slučaju, Rusija je “krivac” za ubrzanje procesa na KiM. Kako su u Vašingtonu shvatili da “baćuška” svakim danom postaje sve jači i prisutniji na Balkanu, odlučiše da dodaju gas, te dozvoliše vlastima u Prištini da formiraju svoju vojsku - oružane snage koje bi ubuduće, između ostalog, trebalo da kontrolišu administrativnu granicu sa Srbijom, ali i “intervenišu” i u onim teritorijalnim jedinicima sa većinskim srpskim življem.

Reklo bi se idealan scenario za neke nove oružane sukobe. Ako je neko htio zakuvati situaciju, nije mogao povući bolji potez. Da još jednom zaprži balkansku čorbu.

Nažalost, u Briselu na sve ovo gledaju kao sa drugog kontinenta. Evropa sve ćutke posmatra i toleriše opasne poteze Prištine koji mogu zapaliti čitav region.

E, moja Evropo! Oj, Kosovo, zemljo naših djedova! Ili možda zapjevati onu - Amerika je zemlja prokleta.

A šta može Srbija u ovakvim okolnostima? Držati glavu uzdignuto i “boriti” se do kraja. Gledati u Rusiju. Osvrnuti se i na Evropu i nadati se da će uspavani politički establišment iz Brisela konačno progledati, ali i povući konkretne poteze koji bi mogli riješiti ovu situaciju. Pa neka bude i podjela KiM. Bolje i to nego “ostalo”. 

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica