Ognjište koje se gasi

Ognjište koje se gasi
Milijana Latinović
24.01.2017 23:56

Slutnje da su tradicionalne višečlane porodice iz godine u godinu u Republici Srpskoj sve rjeđa pojava, potvrdili su rezultati popisa stanovništva objavljeni krajem prošle godine, prema kojima su u svakoj petoj kući samci.

Priče naših baka i djedova o toplini ognjišta koje je decenijama prije nas grijalo deset i više članova domaćinstva sigurno neće imati priliku da čuju i naša djeca, jer danas krov nad glavom dijele u prosjeku samo tri osobe.

Višečlane porodice, koje su u davna vremena nazivane zadrugama i koje su, kako tvrde stručnjaci, predstavljale stub srpskog sela i zemlje uopšte, odavno su iščezle u trci za modernim životom koji stvaramo po receptu zapadnog svijeta.

Rijetke su lokalne zajednice koje se mogu pohvaliti velikim brojem višečlanih porodica, a mnoge od njih dovedene su na rub opstanka, jer porodica gotovo da i nema.

Najviše samaca u RS je među starijim stanovništvom. Mladi odlaze sa ognjišta tražeći posao, bolje uslove za život i tamo negdje u dalekom svijetu stvaraju porodice. U godinama kada su najpotrebniji roditeljima, da ih zaštite, donesu hljeb i novine ili upute toplu riječ, mnogi su daleko preko okeana. Saosjećanje najbližih često izostaje, a stari i nemoćni prepušteni su sami sebi.

Za demografe i sociologe veliki broj samaca nije novost. Po ko zna koji put ističu da se godinama unazad RS bori sa negativnim prirodnim priraštajem. Mladi se teško odlučuju na brak, a i kada odluče da stanu na ludi kamen, čine to u tridesetim, nerijetko i u četrdesetim godinama života. Tada je već kasno za stvaranje velike porodice. Ako zanemarimo ekonomske i socijalne uslove života, koji su za mnoge prepreka za stvaranje porodice, biološki sat ne dozvoljava da imamo kuću punu djece.

Visoka stopa migracija i visoka prosječna starost stanovništva sve više nas vuku ka tome da postanemo zemlja samaca. Ako uskoro nešto ne preduzmemo, dočekaćemo starost sami, a ima li išta tužnije od toga?

Vrijeme je da počnemo misliti o budućnosti naših porodica, jer ako to sami ne učinimo, čini se da niko drugi neće. Treba da stvaramo porodice, da naša djeca budu najveće bogatstvo kojim ćemo se ponositi, jer bez stvaranja novog života i našim ognjištima prijeti gašenje.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica