Odgovornost za haos

Odgovornost za haos
Željka Domazet
10.03.2017 00:12

Nakon višemjesečne krize koja je potresala ne samo BiH nego i region, a koju je pokrenuo Bakir Izetbegović zajedno sa Sakibom Softićem, Međunarodni sud pravde u Hagu jasno je poručio da iza zahtjeva za reviziju spora BiH sa Srbijom ne stoje regularne institucije BiH i da revizija nije ni legalna ni legitimna.

U međuvremenu, zahvaljujući onima koji su cijelu stvar i "zakuvali" zemlja je na političkim trvenjima bespotrebno izgubila vrijeme i, što je najgore, poremetila ionako krhke odnose koji su s mukom građeni i vratila ovu zemlju u fazu kada se narod više pitao hoće li biti rata nego da li imamo hljeba.

Koliko će vremena trebati da se stvari vrate u legalne institucionalne tokove, da se koliko-toliko vrati vjera u institucije i nanovo izgradi povjerenje među narodima, u ovom trenutku zaista je teško reći. Ono što je sasvim sigurno i neophodno jeste to da krivci za probleme koji su nastali moraju da odgovaraju, kako politički tako i krivično.

Odgovornost je potrebna kako iz razloga da budu kažnjeni oni koji ovu zemlju vuku unazad i koji pored mnoštva institucija koje imamo prave neke paralelne, tako i zbog toga da nikome više ne padne na pamet da danas-sutra posegne za takvom nekom idejom.

A kako će se Izetbegović, Softić i svi ostali koji su odgovorni za nelegalno podnošenje zahtjeva za reviziju oprati, prije svega, pred sopstvenim narodom, biće posebno zanimljivo vidjeti.

Međunarodni sud pravde je donio jedinu moguću i očekivanu odluku, a na narodima ove zemlje je da debelo razmisle o tome da li će danas-sutra stati iza onih koji ih vuku unazad, odlučuju preko nekih paralelnih institucija i huškaju protiv komšija.

Pored institucija koje imamo i debelo plaćamo, one paralelne sigurno dobra nikome donijeti neće. Jedini lijek su kompromisi i institucionalne odluke. Svi drugi potezi su bezakonje za koje se mora odgovarati.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica