Odgovori otišli, pitnik ostao

Odgovori otišli, pitnik ostao
Željka Domazet
02.03.2018 13:10

BiH je nakon duže od godinu konačno predala Evropskoj komisiji svoje odgovore na upitnik.

U nekim zvaničnim krugovima to je okarakterisano kao veliki korak naprijed, dok su drugi trezveniji i racionalniji konstatovali da je to samo jedna stepenica na uzbrdici i koracima koje ova zemlja treba da pređe.

Predaja odgovora je jedna vrsta testa i za samu Evropsku komisiju, jer će biti poznato da li će, nakon što vidi ocjene stanja u BiH prihvatiti realnost u ovoj zemlji i uvidjeti da u ovoj zemlji različiti nivoi vlasti imaju potpuno drugačije odgovore na neka pitanja.

Ako Evropska komisija i prihvati realnost BiH i shvati da se recimo i sa prebrojavanjem stanovnika ove zemlje mnogo toga muljalo, valjaće uraditi još mnogo posla da bismo ubijedili evropske zvaničnike da svi nivoi vlasti rade svoj dio posla i da se njihov stav uvažava. Pored toga ovoj zemlji slijede zadaće poput sređivanja granice, rješavanja pitanja reforme pravosuđa, korupcije, planova i realnosti kao i bolna reforma neefikasne prekobrojne administracije.

Mnogo uređenije zemlje koje su na odgovore na upitnik potrošile nekoliko mjeseci čekale su deceniju i više da ih Evropska unija primi u svoju porodicu, a za BiH, sasvim je izvjesno taj rok će biti u svakom slučaju duži, a put mukotrpniji.

U cijelom ovom zamršenom klupku valja imati u vidu i činjenicu da u ovoj zemlji koja je opredijeljena da ide ka Evropskoj uniji i danas više od četvrt vijeka stoluje visoki predstavnik i od nje čini neku vrstu protektorata. I danas kada bi vlasti u zemlji morale znati šta im je posao, nerijetko čujemo pozive kako visoki predstavnik treba da reaguje i donese neke odluke koje bi trebalo da donose izabrani i imenovani zvaničnici.

Da će biti puno posla za uspavanu bosanskohercegovačku administraciju u poslu koji ovu zemlju čeka na njenom evropskom putu, jasno je i laiku. Možda BiH i uspije brzo da uradi sve što joj stoji kao zadatak na putu u evropsku demokratsku porodicu. Hoće sigurno ukoliko visoki predstavnik nametne odluku da nas ovakve kakvi jesmo EU primi.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica