Од избора два путића

Од избора два путића
Дарко Момић
10.10.2018 13:05

Катастрофалан изборни резултат за Народну скупштину Републике Српске и чињеница да ће СДС у републичком парламенту имати свега 17 - 18 посланика или скоро 30 одсто мање него у протекле четири године, изазвали су ново озбиљно превирање у највећој опозиционој странци.

Ријечима “немамо ми више времена да будемо у опозицији” у потпуности се осликава стање у СДС-у послије 7. октобра и новог изборног пораза. Градоначелник Добоја и новоизабрани посланик у Парламенту БиХ Обрен Петровић први је то јуче јавно и отворено рекао.

Иако се већ неколико изборних циклуса шушка да је Обрен Петровић одавно направио дил са Милорадом Додиком по којем се Обрен не труди да на општим изборима направи добар резултат СДС-у, а Додик за узврат на локалним изборима не прави проблеме Обрену да помете противкандидате и задржи фотељу првог човјека Добоја, сада је то постало и кристално јасно. Поред тога, Обренови хвалоспјеви на рачун Милорада Додика, али и Жељке Цвијановић на отварању посљедње дионице аутопута Бањалука - Добој и то свега неколико дана прије избора, практично нису оставили нимало простора за тврдње да “Обрен неће издати Вукоту и Младена” и само наивни су остали у увјерењу да је Додик из чистог хира или “само онако” био на састанку са Обреном у Добоју неколико дана прије избора.

Дакле, није уопште спорно за кога је радио Обрен Петровић?! Као и увијек, радио је за себе, а ко не вјерује, нека га упита има ли какве имовине у, рецимо, Турској?! Или зашто је пред Судом БиХ свједочио против честитих Срба оптужених за ратне злочине?! Али није у питању само Обрен, већ сви они други “обр(е)ни” у СДС-у који у потпуности дијеле његово мишљење.

А због свих њих таквих какви јесу, рачунајући и Мићу Мићића, браћу Костадина и Драгомира Васића, страначке “прваке” из сарајевско-романијске регије, али и низ других страначких функционера који “немају више времена да буду у опозицији”, СДС послије избора има два путића.

Један је онај којим се руши Вукота Говедарица, а потом СДС увлачи под скуте Милорада Додика, а други је онај којим се СДС увлачи под скуте Милорада Додика, а потом руши Вукота Говедарица.

Елем, свеједно је којим ће од два путића отићи СДС, куриозитет је што се тог сценарија највише плаше у ДНС-у, па је зато прикладно парафразирати једног од њихових потпредсједника, тачније лице са иницијалима О. Т. и рећи: “Лаку ноћ, Српска демократска странко”!

Колумне Коментар дана