OBA bez nadzora

OBA bez nadzora
Željka Domazet
28.07.2017 23:12

Da se obavještajno-bezbjednosnom sektoru u BiH polako ali sigurno prepušta da radi šta hoće, pokazuju najnovija dešavanja i sa komisijom za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije.

Već je javnosti objelodanjeno da rukovodstvo OBA ne komunicira između sebe, da je glavni inspektor onemogućen da radi svoj posao i da jedna od najosjetljivijih i najznačajnijih agencija ne podnosi račune nikome, niti bilo ko može znati da li se radi po zakonu ili kako to nekome padne na pamet.

Izvršno-obavještajni odbor, koga čine predsjedavajući Savjeta ministara i njegova dva zamjenika, takođe je škrt na objelodanjivanju odnosa i dešavanja u ovoj agenciji, te samo povremeno njegovi članovi konstatuju kako postoji mnogo problema.

Kako su smjenom Nikole Špirića iz Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA i neopozivom ostavkom njegovog kolege Sredoja Novića iz opozicionih stranaka, kojima pripada mjesto predsjedavajućeg, u komisiji ostali samo bošnjački kadrovi, ova vrlo važna komisija će do kraja mandata ili ostati da radi u krnjem sastavu ili će cijeli lanac i komandovanja i rukovođenja i nadgledanja biti predat Bošnjacima, što je suprotno i zakonima i svim drugim aktima koji postoje u ovoj zemlji.

Da li se od OBA nanovo pravi AID ili služba kojom upravlja samo jedna stranka, kako su to već rekli neki članovi komisije, još je nejasno. No, da u ovom bezbjednosnom sektoru ne štima mnogo štošta jasno je i laiku.

Kako će se cijela ujdurma sa obavještajnim sektorom ove zemlje okončati, u ovom trenutku je vrlo teško prognozirati. Da joj treba pospremanje, sasvim je očigledno. Isto tako, očigledno je da do bitnih pomaka u sređivanju stanja neće doći uskoro.

Najmanje do septembra će OBA raditi kako to njenom prvom čovjeku padne na pamet. Ko će koga i kako prisluškivati i po čijem nalogu i da li će se to raditi u skladu sa zakonom, niko neće znati, niti će imati uvida u to. Uostalom, u ovoj zemlji je bezakonje već odavno postalo njen epitet.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica