Novac za vojsku

Novac za vojsku
Marijana Miljić
23.01.2017 22:26

Ministarstvo odbrane BiH, koje je rekorder po potrošnji među svim institucijama, traži dodatnih 9,32 miliona maraka za plate vojnika i podoficira.

Ovim prijedlogom rekorder izgleda nastoji da ovjeri svoju poziciju i da svim ostalim institucijama pokaže da, ma koliko se trudili, nema šanse da ga stignu i prestignu.

Uštede, kao i obično, ne spominje. Ta riječ se, izgleda, nikada i ne izgovara u ovom ministarstvu, kao, uostalom, ni u većini drugih institucija BiH. Stezanja kaiša u javnom sektoru BiH očigledno nema i kako je krenulo, neće ni biti uskoro.

Međutim, izgleda da ovaj put neće ići sve "kao po loju" jer je Savjet ministara već u dva navrata vratio prijedlog dopuna Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim je i predloženo povećanje plata za oko 80 odsto ukupnog personala u Oružanim snagama BiH. Time su pokazali da nešto ne štima i da je u vrijeme kada je već isplaniran budžet institucija, teško pronaći dodatnih više od devet miliona za plate.

Ostalo je da vidimo šta će biti i da li će uspjeti da pronađu računicu koja će odgovarati Ministarstvu odbrane, koje ovog puta igra na kartu vojnika i podoficira, koji i imaju najniže plate i nikakve uslove rada, zbog čega i većina odlazi iz vojne službe u potrazi za boljim radnim mjestom.

Međutim, o tome je u Ministarstvu odbrane trebalo ranije da razmišljaju i da pokušaju naći drugačiju računicu, odnosno ako već traže više novca za najranjivije kategorije, onda pokušaju da na pojedinim pozicijama obezbjede i uštede. Pogotovo što je za naredne godine planirano smanjenje broja pripadnika Oružanih snaga.

Uz to, evidentno je da od stotina miliona maraka koje prolaze kroz Oružane snage BiH vojnici dobijaju najmanje. Pored toga što imaju najmanje plate, vojnici gotovo da gladuju, imaju stare uniforme, dok je oprema koju koriste odavno trebalo da završi u nekom od muzeja. U isto vrijeme novac se troši na nepotrebne stvari, poput ogromne količine konzervi sa hranom kojoj treba da istekne rok, a koju ne može da pojede ni deset puta više vojnika od onih kojima je namijenjena.

Na kraju i ne čudi što sve više vojnika napušta Oružane snage, dok Ministarstvo odbrane BiH igrajući ovaj put na njih želi da dobije više novca. Pitanje je, opet, ko bi mogao da vidi najviše od traženih 9,32 miliona, jer se u više navrata pokazalo da najmanje ide onima kojima novac i treba.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica