"Ničiji" domovi zdravlja

Dragana Orlović
02.03.2016 23:32

Lokalne zajednice u Republici Srpskoj osnivači su domova zdravlja i njihova dužnost je da svake godine u budžetu planiraju određene sume novca koje će im, kao osnivači, uplaćivati. Međutim, pojedine opštine svojih dužnosti se sjete samo kada u njima treba imenovati direktore, upravne i nadzorne odbore.

Čim dođe do finansijskih ili drugih značajnijih problema, uredno se povlače, zanemaruju ih, ili ih šalju na adresu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, očekujući od njih rješenje. Čast izuzecima.

Kao jedan od glavnih razloga zbog kojeg pomenute opštine ne ispunjavaju obaveze prema svojim zdravstvenim ustanovama jeste nedostatak novca, sa kojim i same kubure.

Blokirani računi, ali i borba za vlast i razna lobiranja uzela su, nažalost, odavno primat u funkcionisanju rukovodstva sve većeg broja opština, tako da su zanemareni problemi zdravstvenih ustanova koje su na području njihove lokalne zajednice.

Sa druge strane, zaposleni u tim zdravstvenim ustanovama nemaju ni najosnovnije uslove rada. Primaju jedino hitne slučajeve, gdje nerijetko nemaju ni gaze, ni zavoja, ni lijekova, ali ni vozila kojim bi pacijente prebacili bar do najbliže bolnice ili doma zdravlja koji je u boljem stanju.

Jedan od najboljih svjedoka tako teške situacije je Dom zdravlja Novo Goražde.

Blokirani račun u toj zdravstvenoj ustanovi izazvao je pravi kolaps, a policija je nedavno prevozila pacijente do najbližih zdravstvenih ustanova, jer im sanitetsko vozilo nije bilo ispravno.

Radnici već sedam dana štrajkuju, jer nemaju ni najosnovnije uslove za rad, a primaju jedino pacijente u najurgentnijim stanjima. Rukovodstvo opštine bi im možda i pomoglo, ali ne mogu, jer su i sami u dubiozi i grcaju u blokiranim računima. I dok se čeka da reaguje resorno ministarstvo, pacijenti iz te opštine ispaštaju. Upravo iz tog razloga potrebno je urediti ovu oblast. Sistemski i što prije, jer sutra bi u istoj situaciji mogli biti domovi zdravlja u Berkovićima, Nevesinju, Kneževu ili ko zna u kojoj opštini...

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica