(Ne)rad Tužilaštva

(Ne)rad Tužilaštva
Goran Maunaga
03.06.2014 21:00

Suma od utrošenih deset miliona KM za rad Tužilaštva BiH u prošloj godini nikoga ne bi iznenadila u slučaju da je ta institucija uradila ono što je trebalo da uradi u predmetima ratnih zločina počinjenih tokom rata u BiH, dakle da je okončala bar dio istraga i podigla optužnice u najvažnijim slučajevima.

Ali ovako, kad znamo da su neriješene ostale istrage protiv 935 lica od 1.090 protiv kojih je istraga vođena, od čega za njih 617 istrage datiraju još od prije deset godina, postaje jasno da Tužilaštvo, koje svake godine povećava iznos potrošenog novca ali ne i broj riješenih predmeta, nije opravdalo razloge svog postojanja.

Pored tog, stiče se utisak da je Tužilaštvo maksimalno i svjesno usporilo svoj rad onda kad su istraženi i procesuirani svi veći zločini koje su počinili pripadnici srpskog naroda. Tada se sa istragama u predmetima u kojima su zločini počinjeni nad Srbima skoro potpuno stalo.

Jer kad znamo da je Tužilaštvo donijelo naredbu o obustavljanju istrage u "predmetu Dobrovoljačka", kad je u "predmetu Atif Dudaković i Peti korpus istraga još uvijek u toku", kad istraga stoji u "predmetu Tuzlanska kolona" a "predmet Sarajevski logori" i "Silos" se odugovlačenjem i rasparčavanjem obezvređuju, skandalozno je u takvoj situaciji na plate više od 200 zaposlenih potrošiti milione maraka.

Ta ukupno potrošena suma od deset miliona je ogromna jer se radi o novcu bačenom samo za održavanje Tužilaštva u životu.  Jer ta institucija nije ni u prošloj godini nije ispunila ni minimum pravnih, tužilačkih profesionalnih standarda. Šta očekivati od Tužilaštva koje ima novca za kupovinu najskupljih automobila mimo zacrtanog plana, a novac ne da za probna kopanja i ekshumacije nestalih sarajevskih Srba na gradskoj deponiji u Buća potoku? Od Tužilaštva koje "ne stiže" da otvori istragu u čak 1.026 izvještaja koje je MUP Republike Srpske podnio za krivična djela ratnog zločina protiv srpskog civilnog stanovništva?

A o pokušajima Tužilaštva da sve to opravda "komplikovanošću istraga", "poteškoćama u prikupljanju materijalne dokumentacije i nalaženju svjedoka" te "nedostatkom prostora" sasvim je suvišno govoriti.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica