Neplaćene kazne

Neplaćene kazne
Željka Domazet
12.02.2017 22:18

BiH već odavno važi za zemlju u kojoj se stranke masovno osnivaju i bujaju kao gljive poslije kiše. Naročito se to dešava uoči izbora, pa je za lokalne izbore održane u oktobru prošle godine bilo prijavljeno čak više od stotinu njih.

Na prvi pogled reklo bi se da je ova zemlja rasadnik različitih ideja i demokratije. No da se u ovoj zemlji iza navodne demokratije krije nešto sasvim drugo, pokazuju i podaci o tome koliko je stranaka novčano sankcionisano zbog raznih propusta i činjenica da novčana kazna od nekih nije mogla biti naplaćena jer su se naprasno ugasile.

Za rad i finansiranje političkih stranaka svakako se izdvajaju velika sredstva, ali takođe je i veliki broj onih koje ta sredstva, njihov način prikupljanja i trošenja kriju kao zmija noge. Stoga je Centralna izborna komisija samo u prošloj godini izrekla sankcije u visini od više od sto hiljada maraka, a uspjeli su da naplate nešto malo više od desetine.

U cijeloj ovoj priči zanimljivo je i to da ne samo da CIK u proteklih 11 godine nije uspio da naplati poveći iznos na ime izrečenih kazni nego je u tome kratkih rukava ostao i nadležni sud. Naprosto, stranke su se gasile bez izmirenja obaveza, a odgovorni su postali nedostupni i CIK-u i sudu.

Kada se sve ovo ima u vidu, rad stranaka, način njihovog finansiranja i trošenja novca u svakom slučaju morao bi biti bolje uređen da se ne bi dešavalo da "sezonci", koji očigledno najviše i primaju i troše novac na netransparentan i nezakonit način, nestanu bez ikakvog traga. Sasvim je nedopustivo da neko ko se doskora nalazio na čelu neke stranke tek tako nestane, a da dugovi i nenaplaćeni prestupi ostanu van dometa zakona.

Kako u toj oblasti u ovoj zemlji ima zaista previše rupa, ne čudi činjenica da su se kao stranačke vođe pojavljivali kojekakvi "budi bog s nama" likovi.

Ne bude li decidno uređeno da svako onaj ko se ogriješi o Izborni zakon ne može izmaći nekažnjen i dok se u ovoj zemlji ne uvede više reda u toj oblasti, sezonske stranke će i dalje nicati i gasiti se od izbora do izbora, novac završavati tamo gdje ne treba, a kazne ostati neplaćene.

I dalje ćemo od izbora do izbora u kojekakvim poslovnim prostorima i stubištima imati natpise imena nekih čudnih stranaka bez programa i bez ideja, osim one da pokupe novac i nestanu bez traga.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica