Nema brazde bez papira

Nema brazde bez papira
Svjetlana Đuričić
07.05.2016 10:28

Poljoprivrednici koji žele da dobiju podsticaje za 2016. godinu trebalo bi da požure u najbližu filijalu Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, ili skraćeno APIF, jer se približava rok za ažuriranje podataka o poljoprivrednim gazdinstvima.

Tačnije, rok ističe u nedjelju, 15. maja, što znači da su za registraciju ostala još samo četiri radna dana.

Oni koji su tu obavezu ostavili za posljednji trenutak, u ta četiri dana trebalo bi da sakupe sve potrebne papire, kojih nije malo i odu u APIF.

Osim uobičajene gnjavaže sa papirologijom poljoprivrednici bi trebalo da se pripreme i na duge redove pred šalterima, jer je od 32.674 poljoprivredna gazdinstva u Republici Srpskoj podatke u APIF-u ažuriralo svega 2.631. Dakle, manje od desetine gazdinstava.

Dodatne nove mjere, koje su u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS pripremili za poljoprivrednike sa komercijalnim gazdinstvima su pravo na besplatnu pedološku hemijsku analizu plodnosti zemljišta, te pristup sredstvima iz namjenskih kreditnih linija Investiciono-razvojne banke RS i "Partner fonda", što bi, vjeruju, trebalo da ih animira da se registruju.

Vjerovatno su njihovi razlozi za odgađanje sasvim opravdani, jer je nedavno, poslije dugotrajnih kiša, konačno počela proljećna sjetva, a tu su i ostali poslovi na zemlji i oko nje. Moguće je i da su procedure i ispunjavanje formulara stvari kojima su poljoprivrednici nevični, kako to kažu njihovi predstavnici.

Ipak, iz Vlade Republike Srpske su poručili da opravdanja za kašnjenje neće više uvažavati. Tako će oni ratari, stočari, voćari, povrtari i ostali, koji do 15. maja ne ažuriraju podatke, ostati bez podrške resornog ministarstva. Neće mnogo pomoći ni činjenica da je mraz nedavno poharao voćnjake u Potkozarju. Šteta na njihovim šljivama, kruškama i jabukama je sigurno velika, ali baš zato bi trebalo da pobroje voćke, poljoprivredne kulture, stočni fond, te da prikupe podatke o gazdinstvu i pošalju ih što prije u APIF.

Vremena je ostalo malo, a posla na zemlji ionako uvijek ima na pretek.

Koncert za pamćenje Simfonijskog orkestara teatra "Marinski"

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica