Nebo je daleko

Nebo je daleko
Vedrana Kulaga
01.03.2018 13:58

BiH na svojim leđima nosi brojne nezavršene poslove, pusta obećanja, te probijene rokove i malo je onih koji vjeruju da će ta praksa biti promijenjena u skorije vrijeme.

Jasno je da postoje poslovi koje nije moguće završiti "preko noći", ali ima i onih na koje je ranije mogla biti stavljena tačka, ali nije. Jedan od njih je preuzimanje pune kontrole nad nebom iznad BiH.

Nemar nadležnih i sklop drugih okolnosti doveli su do toga da je ova zemlja u proteklim godinama "u oblacima" izgubila više desetina miliona maraka jer nije bila spremna i sposobna da završi preuzete obaveze.

Takav odnos prema nebu iznad svoje teritorije omogućio je da Beograd i Zagreb, od preleta, zarade dosta novca i tako svake godine.

Situacija u toj oblasti je konačno, iako sa višegodišnjim kašnjenjem, malo popravljena krajem 2014. godine kada je BiH od komšija preuzela kontrolu nad donjim dijelom neba iznad svoje teritorije i počela da ubire milione po tom osnovu.

Možda je taj dugo očekivani zalet doveo do toga da nadležni izađu sa uvjeravanjima da će i gornji sloj biti pod kontrolom domaćih kontrolora uskoro, ali to uskoro još nije stiglo.

Stigao je novi rok u vidu novog obećanja da će taj posao biti završen do kraja naredne godine.

Priča o preuzimanju kontrole nad nebom traje predugo, ali je dramatičnije to što je u BiH postala praksa da važne stvari veoma često ostaju u zapećku.

Dosta toga treba promijeniti kako bi ova zemlja, ovakva kakva jeste, zarad onih koji žele budućnost u njoj, konačno mogla da krene dalje. Da izađe iz ovog živog blata u koji je zapela.

Ohrabrujuće zvuče odgovori iz nadležnih institucija u vezi sa preuzimanjem neba. Kažu da rade i da će dati maksimum da bi BiH konačno kontrolisala prostor iznad sebe i zaradila na osnovu toga, koliko god može, kao svaka normalna zemlja.

BiH, ako želi da postane normalno mjesto za život, mora da da sve od sebe i da se vrati na prave pravce koji vode u bolju budućnost. Započeti poslovi moraju biti završeni, a samo jedan od njih je i potpuna kontrola nad nebom.

Najmanje nam treba da opet za godinu i nešto duže stavljamo ponovo prst na čelo i tražimo razloge kojima bismo opravdali novi neuspjeh i saopštili nove rokove za preuzimanje neba, čime u nepovrat odlaze milioni maraka.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica