Ne pitam te, ne pitaj me

Ne pitam te, ne pitaj me
Vedrana Kulaga
02.07.2018 12:34

Dolaskom na određene pozicije u institucijama vlasti svako od izabranih/imenovanih dobija prava i obaveze, ali kod nas se opravdano stiče utisak da samo dobijaju prava i vrtoglava primanja u odnosu na obične “smrtnike”.

Rad svake institucije je, ili bi barem trebalo da bude zasnovan na pravilima i propisima kako bi se znalo ko šta i kako treba da radi, čega da se drži i kako da postupa u redovnim i vanrednim situacijama. Praksa je, nažalost, nebrojeno puta pokazala da oni koji su zasjeli u dobro plaćene fotelje nisu dorasli tim mjestima i da nam je zapravo zbog toga ovako kako jeste. Neizvjesno na brojnim adresama.

Zanimljiv odnos snaga na terenu pokazao je odgovor na jedno od poslaničkih pitanja u Parlamentu BiH. Jedan poslanik je, naime, zatražio podatke ko i na koji način određuje ko će od poslanika da ide i na koja službena putovanja, a te podatke je zatražio od kolegijuma Parlamenta. Pristigli odgovor je bio u rangu hladnog tuša - poslanici po poslovniku ne mogu postavljati pitanja poslanicima, pa samim tim ni članovima parlamentarnog kolegijuma.

Propisima je naznačeno da poslanici imaju pravo da pitanja postavljaju i podnose inicijative Savjetu ministara BiH, te drugim subjektima iz njihove nadležnosti.

Ne ulazeći u to da li je prethodno poslaničko pitanje u duhu predizborne kampanje ili svjesnog ignorisanja dobro znanih propisa u Parlamentu BiH, jasno je da je u nekim slučajevima u ovoj zemlji najvažnije da se niko ništa ne pita jer odgovori mogu da na površinu iznesu veoma, veoma čudne stvari.

Aktuelni saziv Parlamenta BiH broji posljednje “radne” dane u ovom četvorogodišnjem mandatu. I nisu se proslavili jer su mandat obilježile teške riječi i veoma loši rezultati, uz enormne zarade.

Nije suvišno na svakom koraku ponoviti da parlamentarci na tom nivou vlasti mjesečno podebljaju novčanike u prosjeku sa 5.000 maraka, a pojedinci dobace i do 7.000 KM. I oni su ti koji pričaju kako se teško živi u BiH, a kada im se samo i pomene smanjenje plate, uvijek se u propisima nađe odredba koja kaže da to, eto, baš i nije lako. Što i nije baš tačno, pod uslovom da postoji volja i želja. 

U BiH mnoge kockice još nisu došle na svoje mjesto jer smo većinu vremena proveli gledajući duele za lične interese, a ne za opšte dobro, jer je jasno da se mnogi vode parolom - ne pitam te, ne pitaj me!

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica