Naknade za porodilje

Naknade za porodilje
Milijana Latinović
11.09.2017 00:10

Vijest da će Vlada RS od iduće godine izdvajati mjesečne naknade za nezaposlene porodilje u trajanju od 12 do 18 mjeseci odjeknula je Srpskom i izmamila osmijehe budućim majkama.

Svjesni situacije u kojoj se našla Republika Srpska, u kojoj je broj umrlih godinama veći od broja rođenih, nadležni su odlučili da se uhvate u koštac sa bijelom kugom. A da je o ovom problemu trebalo razmišljati mnogo ranije, svjedoči podatak da nam je bijela kuga odnijela cijele gradove.

U porodilištima se sve rjeđe čuje plač beba, škole se zatvaraju jer nema dovoljno đaka, a u pojedinim selima dječija graja samo je pusta želja mještana.

S negativnim prirodnim priraštajem bori se većina opština u kojima se mladi sve rjeđe odlučuju na zasnivanje porodice i potomstvo odgađaju za neka bolja vremena, koja nikako da dođu. Čekamo siguran posao, solidnu platu i krov nad glavom. Žene postaju majke tek u kasnim tridesetim godinama, a na prste se mogu izbrojati one koje odluče da imaju troje, četvoro ili više djece.

Naknade za nezaposlene porodilje samo su mali pomak u poboljšanju statusa majki, podsticanju nataliteta i popravljanju loše demografske slike u Srpskoj. Mali pomak, ali značajan.

Ali ne možemo da se ne zapitamo odakle će Vlada RS namaknuti novac za isplatu ovih naknada i hoće li i one kasniti? Ipak, ostaje nam da vjerujemo da se na ovakvim prioritetnim odlukama ne smije štedjeti.

U mnogim porodicama, pored majke, nezaposlen je i otac i svaka marka znači mnogo kada u porodicu dođe prinova. Ukoliko bude sprovedena u djelo, ova odluka će mnoge podstaći da postanu roditelji.

Iskorak u popravljanju demografske slike je napravljen, a da bi u godinama koje dolaze statistike bile pozitivne, potrebno je uraditi još mnogo toga.

Nijedna, pa ni ova odluka nadležnih ne smije ostati samo mrtvo slovo na papiru. Porodica je temelj, stub i krov društva, a bez potomstva nema ni porodice, nema države, nema naroda.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica