Naknada za nerad

Naknada za nerad
Marijana Miljić
20.04.2017 23:46

Članovi Komisije za reviziju privatizacije u preduzećima i bankama u RS "pošteno" su zaradili na svom neradu.

Posebno je svoj novčanik podebljao prvi sastav komisije, odnosno članovi i predsjednici koji su na te funkcije postavljeni odmah po osnivanju ovog tijela 2006. godine, kada im je iz budžeta Srpske mjesečno plaćano od 1.100 na ime sekretara pa sve do 1.350 maraka za predsjednika.

Te naknade padale su tek od 2013. godine, da bi na kraju iznosile od 520 do 607 maraka mjesečno. Tek nakon 11 godina Vlada RS je konačno ukinula ova primanja predsjedniku, sekretaru i članovima komisije, iako je to trebalo da uradi na samom početku njenog formiranja, jer su već prvih mjeseci bili vidljivi efekti njihovog nerada.

O potezima i marljivom radu komisije najbolje svjedoči činjenica da u proteklih 11 godina, od kada postoji, na osnovu njenih nalaza i mišljenja nije raskinut niti jedan jedini ugovor o privatizaciji. A, slika Srpske govori nešto sasvim drugo, jer danas imamo privatizovana preduzeća koja su u potpunosti uništena, a oni koji su u njima radili da bi prehranili svoju porodicu završili su na biroima bez ikakvih naknada.

Ali dok su oni ostajali bez posla, oni koji je trebalo da se brinu o kupoprodajnim ugovorima prodaje državnog kapitala, pored svoje redovne plate, koja je, ne treba sumnjati pozamašna, jer ih je većina zaposlena u javnom sektoru, primali su i naknade u iznosu nečije plate. A nisu zaslužili ni naknadu od marku, a kamoli od 520, odnosno 607 maraka, koliko su dobijali mjesečno prema posljednjim podacima.

Ovakva revizija privatizacije državnih preduzeća na kraju nam daje jasnu poruku, a to je da nikome nije stalo da javna preduzeća, koja su bila okosnica razvoja privrede, to budu i dalje. Jer danas imamo tužnu sliku gdje su industrijske zone, u kojima su postojali giganti, očerupane i od njih su ostali samo goli zidovi.

A jedan od krivaca za takvo stanje je svakako Komisija za reviziju privatizacije. Jer da su radili savjesno svoj posao, protiv pojedinaca bi bili pokretani postupci i odgovarali bi za uništavanje giganata.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica