Najkraći put do posla

Najkraći put do posla
Dragana Orlović
09.03.2016 23:43

Lista najtraženijih zanimanja u BiH prvi put bilježi značajnije izmjene.

Uz trgovce, programere, operatere, ugostiteljske radnike, komercijaliste i građevinske inženjere, prvi put rame uz rame stali su, kako pokazuju analize portala "Posao.ba", i medicinski radnici i agenti prodaje osiguranja.

Među najtraženijim vještinama za dobijanje posla i dalje su poznavanje rada na računaru i engleskog jezika, ali je u odnosu na protekle godine, u 2015. sve više traženo i poznavanje drugih stranih jezika.

Tako je njemački drugi najpoželjniji jezik, dok je na trećem mjestu turski, što predstavlja i svojevrsnu indikaciju u kojim smjerovima se okreće tržište rada u BiH, pokazujući da sve više idemo ka tržištima njemačkog i turskog govornog područja.

Ništa čudno, ukoliko se uzme u obzir da je veliki broj firmi i preduzeća upravo iz tih zemalja angažovao naše radnike, i to posebno kada su u pitanju medicinske struke.

Među najtraženijim zanimanjima još uvijek su i poslovi u oblasti informacionih tehnologija, ali tu je i vječiti problem, jer mnoge kompanije ne mogu pronaći dovoljan broj kvalifikovanih kadrova.

I dok pomenute i slične analize vjerodostojno oslikavaju stanje na tržištu rada u BiH, mnogi mladi koji se trenutno spremaju odabrati životni poziv, kao i ranijih godina, vjerovatno na njih neće obratiti mnogo pažnje.

Srednju školu ili fakultet uglavnom biraće prema svojim ili listama želja roditelja, i rijetki su oni koji će uzeti u obzir stvarne potrebe tržišta rada.

U tome im ne pomažu ni fakulteti, a ni srednje škole. Njihova upisna politika je iz godine u godinu gotovo na isti način kreirana, iako neprestano govore da će uzeti u obzir sve parametre kako bi je prilagodili potrebama tržišta. I tako u krug.

Nesumnjivo da je kreiranje upisne politike pitanje strategije državne politike razvoja i univerzitetskih politika u jednakoj mjeri. To znači da univerziteti i Vlada imaju odgovornost prema stanju na tržištu rada. Neophodna su kontinuirana istraživanja potreba tržišta za određenim obrazovnim i kadrovskim profilima, ali i saradnja visokoobrazovnih ustanova kako te analize ne bi ostale mrtvo slovo na papiru. Inače školujemo kadar za biro i za inostranstvo.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica