Nagrade za debeli nerad

Nagrade za debeli nerad
Željka Domazet
23.10.2017 12:55

Da je vlast na nivou BiH i njen učinak ravan nuli, najbolje pokazuju brojke i zakoni koji se usvajaju. Svi zvaničnici koji iole drže do svog digniteta bez obzira na to da li nosili oreol opozicije ili pozicije, kako ovi u zemlji tako i oni međunarodni, bezrezervno tvrde da su reforme u zastoju, da projekata nema, da obrazovani mladi svijet napušta zemlju i da enormno plaćena vlast ne radi ništa.

Kako su brojke najbolji pokazatelji, samo podatak da u jednom mandatu treba da bude održano najmanje stotinu redovnih sjednica, a da parlament BiH pri kraju mandata tek prelazi polovinu tog broja, najbolje govori o tome koliko vlast na ovom nivou radi.

S druge strane, oba doma Parlamenta BiH do sada je trebalo da održe najmanje šest zajedničkih sjednica, a ovih dana će, kako najavljuju, održati tek drugu. Nakon godišnjeg odmora od debelog nerada koji je završio prije dva mjeseca, Predstavnički dom je trebalo da održi najmanje četiri sjednice, ali je zakazao drugu i to sa veoma škrtim dnevnim redom. Od predloženih zakonskih rješenja kojima bi Savjet ministara trebalo da obasipa poslanike, na njihovim klupama će se iz ove institucije naći jedan i to po hitnoj proceduri, što znači da je riječ o najjednostavnijem zakonskom rješenju.

Kada se ima u vidu činjenica da zasjedanja parlamenta koštaju oko 300.000 KM, onda je jasno da bi ova zemlja bila na mnogo većem dobitku da ni ova sjednica nije zakazana. O efikasnosti Savjeta ministara najočiglednije govori i primjer seta zakona o akcizama koje su pred međunarodnim zvaničnicima svi zdušno podržavali, a ukoliko izuzmemo podršku koju im trenutno daju poslanici iz opozicije, jasno je da predsjedavajući Savjeta ministara za ovaj zakonski prijedlog nema podršku ni trećine poslanika pozicije. U cijelom ovom neviđenom neradu BiH se vrlo lako može desiti da, i pored izbora koji su za godinu, ne mogne implementirati izborne rezultate i time ova zemlja bude dovedena do totalne blokade.

Kada se sve ovo ima u vidu, jasno je da je BiH već odavno postala primjer apsurda u svakom pogledu. Za plate poslanika koje iznose od 4.000 do 7.000 maraka mjesečno, već odavno je postala zemlja u kojoj se nerad najbolje isplati.

Svjedoci još većih apsurda bićemo sve dok u ovoj zemlji ne budu kažnjavani po džepu oni koji ne rade. Apsurdom do koga nas je doveo ovaj saziv vlasti na nivou BiH dotjerani smo do zida i nije čudo da je ova vlast najneefikasnija u posljednje dvije decenije, od Dejtona do danas.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica