Most za blamiranje

Most za blamiranje
Goran Maunaga
13.09.2017 10:47

Zvaničnici BiH najrealniju sliku stvarnog stanja u toj tvorevini u svijet šalju, evo već mjesecima i svaki dan sve drastičnije, njihovim pojedinačnim odnosom prema sagi o izgradnji pelješkog mosta.

Taj raštimovani orkestar povodom najave Vlade Hrvatske o izgradnji tog mosta dodatno sramoti BiH kod svih onih u svijetu koji su, uopšte, čuli za nju, kao da do sada nije bilo i previše negativnosti odaslanih iz BiH. 

Nakon što nikakve posljedice ni preduzimanje sankcija nije izazvala "solaža" ministra Adila Osmanovića koji je na svoju ruku Hrvatskoj zaprijetio da će BiH jednostrano proglasiti suverenitet na moru ako izgradnja mosta bude nastavljena, Denis Zvizdić je, takođe bez saglasnosti institucija, hrvatskim zvaničnicima napisao da BiH nikada nije dala saglasnost za gradnju pelješkog mosta, tvrdeći da je formiranje međudržavne granice na kopnu i moru nužan preduslov za realizaciju takvog projekta.

Tu je potpuno je "zaboravio" na činjenicu da Savjet ministara nije usvojio zaključak da Parlament BiH zatraži od Savjeta ministara upućivanje note Hrvatskoj o obustavljanju svih aktivnosti u vezi sa izgradnjom tog mosta.

"Zaboravio" je i na to da je Savjet ministara jednoglasno usvojio izvještaj ministra komunikacija i transporta BiH u kome stoji da nema smetnji za izgradnju mosta i da to ne treba povezivati s konvencijom o pravu mora.

Disonantni tonovi zajedničke vlasti o toj temi potiču, kao i najčešće do sada, od Bakira Izetbegovića, koji je, nema sumnje, i Zvizdića i Osmanovića naputio da o temi izgradnje mosta istupaju u ime SDA, potpuno zanemarujući proceduru, zakone, pravo, legalitet, legitimitet i neophodni način funkcionisanja bh. vlasti.   

A takvi samostalni istupi u ime BiH neodoljivo podsjećaju na korišćenje popisa u BiH kojim je, friziranjem činjenica i iznošenjem lažnih podataka, prikazano da u BiH živi 51 odsto Bošnjaka.

To se, očito, u glavama SDA-ovih prvaka reflektuje kao mogućnost samostalnog bošnjačkog istupa bez konsultovanja predstavnika drugih naroda, jer se, je li, radi o BiH koja je postala bošnjačka, muslimanska zemlja.

Ali zaboravljaju da, o čijoj god državi da se radi, javno sramoćenje iste nije način za njenu izgradnju. Naprotiv.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica