Mladi i nasilje

Mladi i nasilje
Milijana Latinović
21.12.2017 12:33

Nasilno ponašanje omladine u Srpskoj u posljednje vrijeme, nažalost, gotovo da postaje svakodnevica. Od naizgled bezazlenih prepirki, do udaraca pesnicama i potezanja oružja tanka je linija. Učesnici svađa koje završavaju povredama, pa i smrću, sve češće su oni koji su tek proslavili punoljetstvo i zakoračili na pozornicu života.

U prilog tome govori i najnoviji slučaj iz Dervente gdje su dvojica mladića namjerno, ukradenim automobilom udarila policajca, nanijevši mu povrede ruke, noge, ramena i glave i zbog čega im prijeti optužnica za pokušaj teškog ubistva.

Šta je u glavama mladića pred kojima je cijeli život, kada odluče da postanu kriminalci i posegnu za nečijim životom, to znaju samo oni.

Odgovornost za ovakvo ponašanje nose svi koji prećute "bezazlene" prepirke i zažmire na poneki šamar, jer naizgled bezopasne svađe u sekundi završavaju smrću.

Događaji poput ovog koji je unio nemir među stanovnike Dervente, ali i širom Srpske, alarm su da je u društvu nešto krenulo nizbrdo i da stvari polako izmiču kontroli.

Umjesto da su nam pune učionice, mi na škole stavljamo katance. Umjesto da proširujemo fabrike, očigledno je da ćemo prije morati proširiti zatvore, jer iz dana u dan svojim postupcima omladina puni stupce crne hronike.

Svakako da nisu svi mladići i djevojke poput ovih koji su umjesto obrazovanja i društveno korisnih zanimanja radije izabrali kriminal. Ne treba kroz ovakve negativne primjere ocrniti cijelu generaciju, jer mnogo je mladih, školovanih i uspješnih koji su ponos svojih porodica, gradova i cijele Republike.

Međutim, ovaj slučaj je alarm koji pokazuje da se vaspitanjem onih kojima sutra ostavljamo budućnost treba svi mnogo ozbiljnije da pozabavimo - od porodice, preko obrazovnih do socijalnih ustanova.

Roditelji od najranijeg uzrasta djecu treba da uče da za nasilje ne postoji opravdan razlog čak i u situacijama ako neko "zasluži" grubu riječ ili mnogo više. Udariti nekog samo je odraz naše (ne)kulture, a svjesno ugrožavanje nečijeg života alarm upozorenja cijelom društvu.

Na institucijama u Srpskoj je da konstantno pokreću priču o ovakvim i sličnim problemima i da pronalaze adekvatne kazne za počinioce koje će biti i opomena drugima da ne krenu stranputicom.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica