Mjesec obećanja

Mjesec obećanja
Vedrana Kulaga
08.09.2018 10:43

Republika Srpska i cijela BiH su uplovile u novu izbornu kampanju, a oni koji su krenuli u trku za glasove na startu su stavili do znanja da im je imperativ pobjeda, jer im daje moć da u iduće četiri godine drže u svojim rukama konce sudbine svih na ovom dijelu Balkana.

Buran mjesec je pred nama, jer će teško moći da prođe minut, ili dva, a da ne vidimo lica i ne čujemo glasove onih koji će sve snage uložiti da bi uvjerili glasače da su oni ti pravi i jedini koji mogu da obezbijede bolji život te stabilniju i pravičnu zemlju za sve.

To je njihovo pravo i to niko ne može da ospori, ali odavno je jasno da je pričati lako, a naročito političarima. Narodu je praznih priča preko glave. Narod traži i želi rezultate te bolji život i uslove svaki dan, a ne samo u vrijeme dok se zahuktava izborna kampanja, kada je gotovo svaki potez borba za glas, zbog čega u idućim danima možemo svašta očekivati. Prosto je nezamislivo, nažalost, da bi ova kampanja, uprkos pozivima sa svih strana, mogla proći bez niskih udaraca, prljavih i teških riječi te onih obećanja reda radi koja će odjekivati trgovima i pod šatorima širom Srpske.

Svi kandidati koji su dobili zeleno svjetlo i mjesto na startu ovogodišnje izborne kampanje trebalo bi da imaju za svaku izgovorenu riječ pokriće i dokaz da će ono što kažu i ispuniti, ako dobiju priliku, jer je narodu praznih priča i svakojakih obećanja odavno preko glave, a narod ne treba da potcjenjuju. Nikad i nigdje.

Birači znaju šta su čuli i prije dvije i prije četiri godine, a šta od toga danas mogu da vide i dožive. Ovoj zemlji treba istina, volja i spremnost da se radi za opšte dobro i da oni koji još vjeruju u budućnost u ovoj republici tu i ostanu, a ne da sve više pakuju kofere i odlaze.

Biračima ne trebaju predstave već ozbiljni govori, iz kojih će moći da zaključe koga žele na vrhu vlasti, a koga ne. Birači traže one koji će moći da riješe njihove probleme, a ne one koji gledaju kako da riješe svoja otvorena pitanja.

Na pobjedničkom postolju nema mjesta za sve, ali put ka tom cilju ne smije biti popločan izbornim krađama i lažima, jer građani zaslužuju da ih vode oni koji su pobjedu zaslužili na terenu, a ne prevarama i manipulacijama. I ovaj put će, naravno, biti gubitnika, ali ni ta pozicija im ne daje za pravo da mandat provedu u ljutnji i kritikama.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica